אקדמיה בעלייה : אוניברסיטת בן-גוריון בנגב הקימה יחידת עולים ראשונה מסוגה
Aliyah@BGU נועדה להקל על השתלבותם של עולות ועולים חדשים שהגיעו אלינו כדי לרכוש השכלה גבוהה.
גלי האנטישמיות ששוטפים את העולם הביאו לגידול משמעותי במספר הסטודנטים מקרב העולים החדשים הלומדים באוניברסיטת בן-גוריון בנגב. לנוכח הנסיבות הוקמה למענם יחידת עולים, ראשונה מסוגה, Aliyah@BGU, שנועדה לספק מענה מיידי לבעיותיהם האקדמיות ולהקל על השתלבותם במגוון תחומים. "היעד שלנו הוא להפוך את אוניברסיטת בן-גוריון בנגב לבית של העולים החדשים", אומרת פרופ' לואיזה משי, סגנית הרקטור לענייני הוראה, ומי שתעמוד בראש היחידה החדשה.
תוכנית "עולים לאקדמיה"
קרוב ל-100 עולות ועולים חדשים לומדים בימים אלו באוניברסיטת בן-גוריון בנגב, במכינה וכסטודנטים מן המניין. רובם עלו ארצה בגפם והם מתחילים את דרכם באקדמיה במסגרת התוכנית "עולים לאקדמיה". מתווספים אליהם מאות סטודנטים שהגיעו לישראל במהלך השנים האחרונות ולומדים לשלושת התארים.
מצוקה כלכלית וקשיי שפה נחשבים לגורמים העיקריים המפרידים לא פעם בין העולים לבין עולם האקדמיה בארץ. את הרעיון לפתיחת התוכנית הגתה פרופ' משי מתוך כוונה להסיר מכשולים מדרכם של עולים חדשים שהגיעו לישראל כדי לרכוש השכלה גבוהה. פרט מעניין: כמעט כל בעלי התפקידים שהפעילו את "עולים לאקדמיה" נולדו בחו"ל ואיחדו כוחות בארץ.
סיפורה של הסטודנטית ליזה מירופולסקי ממחיש את הצלחת התוכנית
בסיום תקופת התאקלמות והתגברות על קשיי הסתגלות, היא התקבלה כסטודנטית מן המניין למחלקה להנדסת תעשיה וניהול ומשתייכת לקהילה הסטודנטיאלית. מלחמת אוקטובר לא הרתיעה אותה ואת החלטתה להישאר כאן היא קיבלה ללא התלבטויות מיוחדות. "התמזל מזלי להיות סטודנטית בבן-גוריון – בזכותה השגתי השכלה גבוהה בישראל", אומרת ליזה.
התוכנית "עולים לאקדמיה" נתפרה על פי מידותיהם של סטודנטים וסטודנטיות ממדינות דוברות רוסית, והיא פרי שיתוף פעולה של אוניברסיטת בן-גוריון עם משרד העלייה והקליטה. הצלחתה של התוכנית והקמת היחידה Aliyah@BGU נזקפות במידה רבה לזכותו של ג'ף קיי, סגן נשיא האוניברסיטה לקשרי חוץ ופיתוח משאבים.
"יש לציין ששום דבר מזה לא היה קורה ללא תמיכתם של הנשיא פרופ' דניאל חיימוביץ והרקטור פרופ' חיים היימס", מציינת פרופ' משי. "שניהם זיהו את הפוטנציאל של העולים והודות לרוח הגבית שקיבלנו מהם הצלחנו לממש את היעדים שהצבנו לפנינו".
הצלחה מרשימה ומודל לחיקוי
"27 מוסדות שונים ברחבי הארץ אימצו את הרעיון והשיקו תוכניות דומות", אומרת בגאווה פרופ' משי. "רבים מאיתנו היו פעם עולים חדשים ויש לקוות שביום מן הימים גם בוגרי האוניברסיטה מקרב העולים החדשים יתרמו את כישוריהם, כל אחד בתחומו, למען קידומה של מדינת ישראל".
ברוח חזונו של דוד בן-גוריון, יחידת העולים שהוקמה באוניברסיטה הנושאת את שמו מבטאת את השאיפה לייצר יש מאין.
חלוצים אמיתיים, כבר אמרנו?