מארגון הבריאות העולמי לאוניברסיטת בן-גוריון בנגב
עד לא מכבר היא מילאה תפקיד בכיר בארגון הבריאות העולמי, ובתפקידה הנוכחי משמשת כמנהלת התוכנית לרפואת חירום בבית הספר לבריאות הציבור בבן-גוריון. הכירו את ד"ר דורית ניצן, רופאת ילדים בהכשרתה, העומדת בראש מרכז המחקר FOR-BGU שהושק לאחרונה במסגרת פסטיבל המחקר השנתי של האוניברסיטה.
דורית ניצן סוגרת מעגל. כילדה רכה בשנים גרה עם הוריה בבאר שבע, וכעת היא חוזרת לעיר שבה עשתה את צעדיה הראשונים כדי לתרום מכישוריה המקצועיים לאוניברסיטת בן-גוריון בנגב. רופאת הילדים המצליחה, שעד לאחרונה מילאה תפקיד בכיר בארגון הבריאות העולמי, הצטרפה לשורות הפקולטה למדעי הבריאות. בתפקידה הנוכחי היא מנהלת התוכנית לרפואת חירום בבית הספר לבריאות הציבור ועומדת בראש מרכז המחקר FOR-BGU שהושק ב-18 בינואר במסגרת פסטיבל המחקר השנתי של האוניברסיטה.
יש לה סיפור חיים מעניין. מגיל שלוש היא נודדת בארץ ומחוצה לה, אורזת מזוודות ופורקת את תכולתן בלא מעט יעדים על פני הגלובוס. מהמחנה הצבאי בצריפין, עברה עם הוריה לפרדס כץ ולחיפה, עד שמשפחתה תקעה יתד בראשון לציון.
היא המשיכה לנדוד: מקיבוץ יקום המריאה לארצות הברית, ומאז שהצטרפה לארגון הבריאות העולמי, לפני כ-17 שנים, שהתה במספר מדינות, ביניהן סרביה ואוקראינה. בשש השנים האחרונות חייתה בדנמרק.
במשך כל השנים שילבה עבודת שטח עם מחקר והוראה. דורית היא בוגרת בית הספר לרפואה באוניברסיטת תל אביב, ומיד אחרי הסטאז' המשיכה בהכשרה ובעבודה בארצות הברית. את תת-ההתמחות בגסטרואנטרולוגיה ותזונת ילדים עשתה בבית החולים לילדים של אוניברסיטת קולומביה בניו יורק, שם סיימה גם תואר MPH בבריאות הציבור. בתפקידה האחרון בארגון הבריאות העולמי, עמדה בראש מערך החירום של הארגון באזור אירופה, המופקד על 53 מדינות, כולל ישראל. משימות מורכבות היו לה באוקראינה, שם ניהלה את הסיוע ההומניטרי למען תושבי ותושבות המדינה שסועת הקרבות.
נושאי המחקר הקרובים לליבה נעשו לשגרת עבודה. "תמיד עניינה אותי עבודת מחקר חוצת-דיסציפלינות בנושאי מוכנות, הערכות ומענה למצבי חירום", היא מספרת בראיון.
במה דברים אמורים?
"הדברים אמורים בהנגשת שירותי בריאות מצילי חיים לכל אחד ואחת; במתן מענה רפואי לאוכלוסיות ייחודיות ופגיעות, בהכשרת עובדים לסיוע הומניטרי, בפיתוח מחקרים שתכליתם להגן, לשמור ולקדם את האיזון שכרוך ב'בריאות אחת' - בריאות האדם, בריאות החי והצומח, ובריאות הסביבה; ובמערכות מזון וביטחון תזונתי ליצירת חוסן".
על ההחלטה להצטרף לשורות הפקולטה למדעי הבריאות באוניברסיטת בן-גוריון בנגב, היא מספרת: "שמה של אוניברסיטת בן-גוריון מגיע למרחקים: הסטודנטים נמצאים במרכז, והלימודים והמחקר – בליבה. ההישגים המרשימים משתלבים עם המעורבות הקהילתית, האכפתיות, המסירות והעשייה שמטרתה לא להשאיר אף אחד ואף אחת מאחור. אוכלוסיית הנגב ובית הספר לבריאות הציבור הפכו את אב"ג לבית חם עבורי".
תוכלי לשתף אותנו בתובנה מתחום המחקר שלך?
"עם כוח גדול באה אחריות גדולה. הקידמה הטכנולוגית הביאה איתה כלים שיכולים לעזור לנו לקבל החלטות באופן יעיל, ואותן החלטות יכולות להשפיע באופן משמעותי על חיי אדם. לכן חשוב מאוד לבחון בצורה מעמיקה החלטות המתקבלות על ידי שימוש במערכות אוטומטיות, חדשניות, שמעוגנות בנורמות, ערכים, ועקרונות אתיים, ואת ההשלכות שלהן".
תוכלי לציין פרטים שלא כתובים בכרטיס הביקור שלך?
"שאמשיך להשתתף בפעילויות ההתנדבות שכל כך חשובות לי. אם לא הייתי חוקרת, ייתכן שהייתי עוסקת בעבודה במסגרת הקהילה לצורך מיגור העוני ומתן הזדמנויות לכל".
מקורות השראה?
"הסופרת דוריס לסינג שהקדישה את כתיבתה ואת חייה לזכויות האדם; נלחמה בהפליה, אתגרה סטראוטיפים והמשיכה ללא ליאות להפיץ את האור".
מה תרצי להיות כשתהיי גדולה?
"בילדותי רציתי להיות רופאה, שגרירה ושחקנית. הגשמתי סעיף אחד מתוך השלושה, כך שיש למה לצפות בהמשך הדרך".