מה תרצו לחפש?

מה תרצו לחפש?

גמביט המלך

פעילות שחמטאית ענפה מתקיימת בקמפוס האוניברסיטה בהובלת יונתן חזן, סטודנט במחלקה להנדסת מערכות מידע ותוכנה, ובעל דרגת מועמד בכיר לאומן.

יונתן חזן, בן 27, סטודנט שנה רביעית במחלקה להנדסת מערכות מידע ותוכנה, הוא שחמטאי מחונן, בעל תואר מועמד בכיר לאומן מטעם איגוד השחמט הישראלי, והרוח החיה שעומדת מאחורי ארגון התחרויות של משחק המלכים בקמפוס האוניברסיטה.

חזן יזם את תחרות בן-גוריון הראשונה בשחמט בשיתוף עם דיקנית הסטודנטים, פרופ' ארנה אלמוג. 70 משתתפים ומשתתפות לקחו חלק  תחרות שעוררה עניין רב ומשכה קהל רב לבית הסטודנט. "כאשר קיימנו את התחרות הגבלנו את ההרשמה ל-70 משתתפים בגלל מגבלת מקום", אומר חזן ומוסיף כי "בתוך שעות בודדות ההרשמה נסגרה, ובהמשך משרד הדיקנט קיבל עוד בקשות להתקבל לתחרות. הלוואי שיהיו עוד אירועים כאלה המאפשרים לסטודנטים ולסטודנטיות מאוניברסיטת בן-גוריון להפגין את כישוריהם בתחום השחמט".

האם הקמת מועדון שחמט בקמפוס עומדת על הפרק?

"דיקנית הסטודנטים מעודדת ותומכת בנו ובזכותה אנחנו מתקדמים לקראת הקמתו של מועדון שחמט בין כותלי האוניברסיטה - אולי אפילו עוד במהלך שנת הלימודים הקרובה. הרבה סטודנטים מעוניינים להצטרף למועדון שכזה ויש כאלה שהיו רוצים ללמוד שחמט במסגרת לימודים כלליים. לאחרונה נערכה תחרות גדולה לסטודנטים בשיתוף נבחרת מועדון השחמט של באר שבע, בניהולה של אילנה דוד, ואני מקווה ששיתוף הפעולה הזה יתרחב במידת האפשר".

כמה חובבי וחובבות שחמט יש באוניברסיטה?

"מספרם של חובבי השחמט באוניברסיטה עולה בהדרגה. המשחק קיבל תאוצה בעקבות סגרי הקורונה ובזכות סדרת הטלוויזיה 'גמביט המלכה'. חומרי עזר רבים ניתנים לאיתור ביו-טיוב. אפשר להתאמן בעזרת מחשבים ולשחק ברשת החברתית, מה שמאפשר לשחקנים כישרוניים להתקדם בענף גם מחוץ לשורות המועדונים הרגילים".

חזן מזיז את הכלים על לוח השחמט מגיל 9. הוא שחקן פעיל במועדון השחמט של באר שבע הנושא את שמו של אליהו לבנט ז"ל, ומדורג בצמרת הענף בישראל. לאחרונה התמודד חזן עם רב אומן בוריס גלפנד, לשעבר סגן אלוף העולם בשחמט, והמשחק ביניהם הסתיים בתיקו. הישג מרשים לכל הדעות.
קודם לכן זכה חזן בתחרות שחמט בין לאומית שאורגנה ביוזמת אגודת ידידי האוניברסיטה בצרפת, בראשותה של מארי הלן בשיתוף Romain Benhamou, חובב שחמט נלהב והבעלים של בית קפה/בר המארח תחרויות שחמט. יותר מ-80 שחמטאים פעילים מישראל, צרפת, אנגליה, רוסיה, גיאורגיה, קזחסטן ומרוקו, לקחו חלק בתחרות. הטורניר התקיים אונליין באמצעות הפלטפורמה lichess, מה שאפשר למשתתפים ומשתתפות ממדינות שונות לקחת בו חלק. מטרות הטורניר - חשיפת האוניברסיטה באמצעי התקשורת בצרפת וגיוס כספים לטובת מלגות לסטודנטים מאוניברסיטת בן-גוריון – הושגו במלואן; לאור הצלחת הטורניר החליטו המארגנים להפוך אותו לעניין של מסורת. אגב, העיתוי של הטורניר לא היה מקרי: בו זמנית בדובאי התמודדו מגנוס קרלסן מנורווגיה ויאן נפומוניאשצ'י מרוסיה על תואר אלוף העולם בשחמט. השחמטאי הנורווגי הכניע את יריבו הרוסי והגן על תוארו.

בחייו האישיים חזן חישב כמה מהלכים קדימה והתקבל לאוניברסיטת בן-גוריון בנגב. על הקשר בין לימודיו במחלקה להנדסת מערכות תוכנה ומידע ומומחיותו בתחום השחמט, הוא אומר: "מעולם השחמט למדתי איך לפתור בעיות ולמצוא פתרונות בלחץ זמן. במידה מסוימת אפשר להגיד שהכלים שרכשתי בשחמט מסייעים לי בלימודיי האקדמיים".

כיצד משלבים לימודים תובעניים עם פעילותך כשחמטאי מקצועי? על מה מוותרים?

"בתחילת לימודיי היה לי מאוד קשה לאזן בין הדברים, אבל לאחרונה אני משתדל לתת דגש רב יותר ללימודים בידיעה שכרגע זה העיקר בחיים. לכן גם ויתרתי על השתתפותי בחצי גמר אליפות ישראל. לשחמט יהיה לי זמן בהמשך".

מה מעניק לך השחמט, האם גם בחיי היומיום אתה מחשב כמה צעדים קדימה?

"כן. אני משחק מגיל צעיר וזו צורת חשיבה שבאופן טבעי נהייתה חלק מצורת החשיבה שלי. העניין הוא שבחיי היומיום יש אי-ודאות רבה שלא קיימת על לוח המשחק. שחמטאי רגיל לחשוב על אפיקי פעולה שונים, לבדוק תגובות שונות של היריב ובסופו של דבר לבחור את האפיק הטוב ביותר. זה קשה על לוח השחמט ומסובך עוד יותר בעולם רווי אי-וודאות שבו אנחנו לא מתמודדים רק עם יריב אחד".

שחמטאי נערץ בעיניך?

"יש המון שחמטאים מיוחדים שאני מעריך. אחד הבולטים שבהם הוא אלוף העולם לשעבר מיכאל טל. שחקן מבריק, בעל סגנון משחק התקפי שעשה שימוש רב בתחבולות מתוחכמות. אני מרגיש שסגנון המשחק שלי מושפע מאוד מהסגנון שלו".

האם אתה רואה את עצמך כמי שמתפרנס מתחרויות שחמט בעתיד הרחוק?

"כתחביב, השחמט הוא עיסוק אידיאלי, אבל כדי להתפרנס משחמט (ומעוד ענפי ספורט רבים נוספים בארץ) נחוצים דברים נוספים".

כמו למשל?

"אני מעריך שכל מי שמדורג בין 100 השחמטאים הטובים ביותר בעולם, וזוכה באופן קבוע בפרסים יקרי-ערך, יכול להתפרנס מזה".

 

 

יונתן חזן, בן 27, סטודנט שנה רביעית במחלקה להנדסת מערכות מידע ותוכנה, הוא שחמטאי מחונן, בעל תואר מועמד בכיר לאומן מטעם איגוד השחמט הישראלי, והרוח החיה שעומדת מאחורי ארגון התחרויות של משחק המלכים בקמפוס האוניברסיטה. חזן יזם את תחרות בן-גוריון הראשונה בשחמט בשיתוף עם דיקנית הסטודנטים, פרופ' ארנה אלמוג. 70 משתתפים ומשתתפות לקחו חלק  תחרות שעוררה עניין רב ומשכה קהל רב לבית הסטודנט. "כאשר קיימנו את התחרות הגבלנו את ההרשמה ל-70 משתתפים בגלל מגבלת מקום", אומר חזן ומוסיף כי "בתוך שעות בודדות ההרשמה נסגרה, ובהמשך משרד הדיקנט קיבל עוד בקשות להתקבל לתחרות. הלוואי שיהיו עוד אירועים כאלה המאפשרים לסטודנטים ולסטודנטיות מאוניברסיטת בן-גוריון להפגין את כישוריהם בתחום השחמט". האם הקמת מועדון שחמט בקמפוס עומדת על הפרק? "דיקנית הסטודנטים מעודדת ותומכת בנו ובזכותה אנחנו מתקדמים לקראת הקמתו של מועדון שחמט בין כותלי האוניברסיטה - אולי אפילו עוד במהלך שנת הלימודים הקרובה. הרבה סטודנטים מעוניינים להצטרף למועדון שכזה ויש כאלה שהיו רוצים ללמוד שחמט במסגרת לימודים כלליים. לאחרונה נערכה תחרות גדולה
647

מעניין לקרוא עוד

למה הכי כיף ללמוד אצלנו

775
Posts
7741
followers
59
following