מה תרצו לחפש?

מה תרצו לחפש?

צו 8: אוניברסיטת בן-גוריון בנגב למען התושבים וכוחות הביטחון

מדינת ישראל במלחמה ומערך החרום והרפואה של אוניברסיטת בן-גוריון בנגב התגייס למען תושבי ישראל, חיילי צה"ל וכוחות הביטחון. מעונות האוניברסיטה נפתחו לשירות התושבים המפונים ונפתחו קווים ייעודיים לטובת מתן סיוע.

מעל 2000 סטודנטים לרפואה, סיעוד ועבודה סוציאלית מתנדבים בבתי החולים ברחבי הארץ, לטובת מתן סיוע רפואי ונפשי לאלפי הפצועים ובני משפחותיהם.

"כבר ביום שבת, כשהתחילו כל האזעקות, סטודנטים וסטודנטיות מהפקלוטה למדעי הבריאות - לרפואה, סיעוד, רפואת חירום ועוד, ללא תיאום, פשוט יצאו מהבית והגיעו למיון סורוקה לראות איך הם יכולים לעזור. הם השתלבו בצוותים הרפואיים של בית החולים ועשו פעולות מצילות חיים לנפגעים, ואף השתתפו בניתוחי חירום", מספר אייל פסטרנק, סטודנט בשנה שישית בביה"ס לרפואה. הוא מוסיף: "המתנדבים והמתנדבות הושיטו יד לעזרה בהכוונה וארגון של המשפחות שחיפשו את יקיריהם. בלילות, עבדו יחד עם המערך לזיהוי אלמונים, הצבא וצוות בית החולים לזהות את הפצועים האלומנים ולאתר את משפחותיהם. עזרנו גם בשינוע של נפגעים במצב בינוני לבתי חולים באזורים אחרים בארץ ואם היה צריך גם העברנו את המיטות בעצמנו".

 

אייל פסטרנק, סטודנט שנה שישית לרפואה, מתנדב בסורוקה
אייל פסטרנק, סטודנט שנה שישית לרפואה, מתנדב בסורוקה

סטודנטים וחברי סגל מסייעים למשפחות חיילים שגויסו למילואים, בשמירה על ילדיהם, בשיפוץ ותחזוקת הבית. האוניברסיטה מאכלסת במעונות הסטודנטים צוותי רפואה מהמרכז שהגיעו לסייע לצוותים בבית החולים סורוקה ומשכנת שם גם משפחות פצועים, תושבים מפונים מעוטף עזה וחיילי מילואים. לצד אלו, משפחות של חברי סגל מארחות משפחות שפונו מעוטף עזה ובקמפוס מופעל גן ילדים עבור ילדי הסגל הרפואי.

'מרכז דואט' לגיל הרך באוניברסיטת בן-גוריון בנגב בשיתוף המרכז הרפואי סורוקה, האגודה לטיפול הורה – ילד והעמותה לבריאות הנפש של התינוק בישראל פתחו קו חירום לגיל הרך שיספק ייעוץ מקצועי אישי להורים ובני משפחה ע"י מומחים/מומחיות לגילאי 0-6. הקו יאויש לאורך כל שעות היום והלילה, במספר: 054-7503970. פרופ' נעמה עצבה- פוריה, יו"ר מרכז דואט: "אנו שרויים במצב קשה ומלחיץ לכולנו, שלא פוסח על הילדים שלנו. גם ילדים קטנים, פעוטות ואפילו תינוקות חשופים למתח ולחרדה שלנו ושל הסביבה, ולא תמיד מבינים או יכולים לדבר את רגשותיהם. חשוב לנו להיות שם בשבילכם, ההורים, כדי שתוכלו להיות שם בשביל הילדים שלכם."

בנוסף, סגל האוניברסיטה הקים קרן סיוע עבור החיילים. אנשי הסגל תרמו עד כה מצרכים רבים (בעיקר, טואלטיקה ומזון) ומעל 18,000 ש"ח, שנאספו לטובת רכישת ציוד נדרש נוסף עבור החיילים, כגון פנסי ראש וביגוד. "פתחנו נקודות לאיסוף ציוד ומזון. משראינו שקיימת דרישה לעזרים ספציפיים עבור חיילים, אפשרנו לסגל לתרום באמצעות ביט וההענות היתה מיידית. החיילים בשטח כבר קבלו חלק מהציוד", ציינה לילך דוידוביץ', רמ"ד סגל אקדמי בכיר באגף משאבי אנוש ורכזת צוות המתנדבים. "יש הענות מדהימה לתרומה ולהתנדבות. ההירתמות והסיוע של חברי הסגל מחממים את הלב. תודתי שלוחה גם לחברות ועד הסגל המנהלי - נירה לוי, רות כהן, נעה שרי, דורית דלויה שנרתמות לכל משימה".

רדיו אב"ג (BGU Radio) מציע פעילויות הפגתיות לילדים מאזור הנגב. הפעילות מאפשרת לילדים להיות שדרנים ברדיו, לבחור שירים ולשתף באסטרטגיות להתגברות על קשיים. הפעילות נערכת ב"אולפן וירטואלי" שהוקם על ידי התחנה בימי הקורונה והוחזר לפעילות. בנוסף לכך, מתקיימים שידורים חיים בהובלת סטודנטים פעמיים בשבוע החל משעות הצהריים ועד הערב, הכוללים את שידורי הילדים, ראיונות עם חברי סגל ומתנדבי "לב אחד" ומוזיקה מותאמת למצב. בין השידורים החיים, פסקול התחנה מותאם למצב ובמהלכו משודרות הקדשות מסטודנטים וחברי סגל, מוקראים שמות הנספים והדרכות להתמודדות עם חרדה בין השירים.

בנוסף, פעילי התחנה משתתפים בפעילות "מטה ההסברה האזרחי" (Explain Israel) באזור הנגב. המטה מייצר תכני הסברה כגון: סרטים חדשים, ראיונות עם ניצולים וקרובים של נרצחים, ועוד, תוך שימוש בתשתיות העריכה וההקלטה של התחנה. פעילי התחנה משתתפים גם בהתארגנויות הסברה נוספות (למשל "הצילו את נועה ואבינתן"), כעורכי וידאו מאז פרוץ המלחמה. חלק מהחומרים שנערכו בתחנה הגיעו לכתבות בניו יורק טיימז ובתאגיד השידור הישראלי "כאן".

במקביל, עשרות סטודנטים וחברי סגל מנהלים מבצע לוגיסטי ענק לתרומות מזון ואספקה במרכז לוגיסטי שהוקם באולם אגמים בבאר שבע - המזון והציוד מועבר למשפחות של פצועים, משפחות שפונו מעוטף עזה וחיילים. " המיזם הנפלא שלנו התחיל ב-2014 בצוק איתן. בחור בשם דורון אלבז שיצא לחלק לחיילים שתייה וסנדוויצים בעוטף עזה החליט שזה לא מספיק ופתח תחנת רענון בזמנו. בעת מצוקה זו הביקוש למיזם כזה עלה כאינסטינקט מיידי ותוך כמה שעות אני ובעלי נרתמנו למשימה הזו. עזבתי את כל עיסוקי בתור דוקטורנטית למדעי הרפואה באוניברסיטה והתחלתי לגייס אלפי מתנדבים נפלאים שיעזרו לנו", אמרה אלכס נוביקוב, מנהלת מערך הלוגיסטיקה והסטודנטים המתנדבים במיזם. "כרגע יש אלפי מתנדבים - מקבלי הזמנות מחיילים, נהגים, מלקטים ומאבטחים. יש לנו צורך במאבטחים חמושים ובתרומות נוספות כמו ביגוד, אוכל חם, מוצרי הגיינה ועוד."

סטודנטים מתנדבים במרכז הלוגיסטי באגמים

 

אנו מבקשים להודות לכל קהילת האוניברסיטה על ההירתמות ללא תנאי והסיוע מכל הלב. זוהי הרוח הישראלית במיטבה.

"כבר ביום שבת, כשהתחילו כל האזעקות, סטודנטים וסטודנטיות מהפקלוטה למדעי הבריאות - לרפואה, סיעוד, רפואת חירום ועוד, ללא תיאום, פשוט יצאו מהבית והגיעו למיון סורוקה לראות איך הם יכולים לעזור. הם השתלבו בצוותים הרפואיים של בית החולים ועשו פעולות מצילות חיים לנפגעים, ואף השתתפו בניתוחי חירום", מספר אייל פסטרנק, סטודנט בשנה שישית בביה"ס לרפואה. הוא מוסיף: "המתנדבים והמתנדבות הושיטו יד לעזרה בהכוונה וארגון של המשפחות שחיפשו את יקיריהם. בלילות, עבדו יחד עם המערך לזיהוי אלמונים, הצבא וצוות בית החולים לזהות את הפצועים האלומנים ולאתר את משפחותיהם. עזרנו גם בשינוע של נפגעים במצב בינוני לבתי חולים באזורים אחרים בארץ ואם היה צריך גם העברנו את המיטות בעצמנו".   אייל פסטרנק, סטודנט שנה שישית לרפואה, מתנדב בסורוקה סטודנטים וחברי סגל מסייעים למשפחות חיילים שגויסו למילואים, בשמירה על ילדיהם, בשיפוץ ותחזוקת הבית. האוניברסיטה מאכלסת במעונות הסטודנטים צוותי רפואה מהמרכז שהגיעו לסייע לצוותים בבית החולים סורוקה ומשכנת שם גם משפחות פצועים, תושבים מפונים מעוטף עזה וחיילי מילואים.
664