אוניברסיטת בן-גוריון בנגב מציגה: הצטיינות בכל החזיתות
לצד הישגים בתחומי המחקר וההוראה, משקיעה אוניברסיטת בן-גוריון בנגב מאמצים כדי להקל על ציבור הסטודנטים וחברי הסגל המשרתים במילואים - נכון לעכשיו עומד מספרם על 6,754 מתוך 19 אלף שהתחילו את שנת הלימודים החדשה - הם מהווים כשליש מכלל הסטודנטים בבן-גוריון ושיעורם הוא הגבוה ביותר מבין האוניברסיטאות בישראל.
כ-19 אלף סטודנטים וסטודנטיות פתחו היום (ראשון, 3 בנובמבר) את שנת הלימודים החדשה באוניברסיטת בן-גוריון בנגב, מתוכם יותר מ-6,000 סטודנטים חדשים.
כ-19 אלף סטודנטים וסטודנטיות פתחו היום (ראשון, 3 בנובמבר) את שנת הלימודים החדשה באוניברסיטת בן-גוריון בנגב, מתוכם יותר מ-6,000 סטודנטים חדשים.
הוראה ומחקר בעת מלחמה
בצל מלחמת חרבות הברזל, צפוי מספר גבוה מאוד של סטודנטים וסטודנטיות מבן-גוריון לשלב גם בשנת הלימודים הבאה לימודים עם שירות מילואים. נכון לפתיחת שנת הלימודים עומד מספרם של המגויסים מקרב קהילת האוניברסיטה על 6,754 – 6,385 סטודנטים ו-369 חברות וחברי סגל. במילים אחרות: כשליש ממספר הסטודנטים בבן-גוריון התגייסו למילואים ושיעורם הוא הגבוה ביותר יחסית לשאר האוניברסיטאות בישראל. רובם שירתו, בממוצע, יותר מ-100 ימים במהלך שנת הלימודים הקודמת. 82% מכלל המתגייסים לומדים לתואר ראשון.
מאז השבת השחורה של ה-7 באוקטובר מגויסת האוניברסיטה, בהובלת הנשיא פרופ' דניאל חיימוביץ, לעזרת הסטודנטים והסטודנטיות שלה. האנרגיות והמשאבים נועדו להבטיח שהשכלתם לא תיפגע בגלל המלחמה המתמשכת. למען קידום המטרה הוקמה קרן למימון מלגות לסטודנטים שנתקלו בקשיים כלכליים, והיא מסייעת להם במגוון נושאים. לצד התמיכה החומרית, מוקדשת שימת לב לצרכים אחרים. כך, למשל, אירגנה האוניברסיטה באמצעות פרופ' אילת הראל, המשנה לדיקנית הפקולטה למדעי הרוח והחברה, סדנת כתיבה, ללא תשלום, לסטודנטים וסטודנטיות מבן-גוריון שחזרו משירות מילואים. לאור ההיענות הגבוהה ייפתחו סדנאות דומות בשבוע הראשון של הסמסטר. "התהליך ההבעתי הוא חלק משמעותי בהתבוננות על חוויות חיים, בטח כשמדובר בחוויות קצה כגון אלה שחווינו במלחמה הזו", אומרת פרופ' הראל. "המעבר מהחוויה הצבאית לחיים האזרחיים יכול להיות מאתגר, ורצינו לעזור להם לפנות זמן לשבת, לחשוב, ולכתוב".
עלייה ברישום לאוניברסיטה במקצועות הטיפולייים ובתחומים חדשניים
עשרות אלפי הנפגעים, במעגלים השונים, והסולידריות החברתית שהתגברה בעקבות מלחמת חרבות הברזל השפיעו באופן ניכר על הביקוש למקצועות הטיפוליים: רפואה, פיזיותרפיה, ריפוי בעיסוק, כמו גם פסיכולוגיה ומדעי ההתנהגות. בכל אחד מן המקצועות הללו נרשמה עלייה חדה בהתעניינות המועמדים. (גידול של 68% נרשם בפיזיותרפיה; ו-89% בביקוש לריפוי בעיסוק). עלייה זו משתקפת גם בתואר השני, עם צמיחה של 23% בביקוש לתואר שני בפסיכולוגיה וקפיצה של 100% לתואר שני בפיזיותרפיה.
האירועים המטלטלים גם הגדילו את העניין והרצון של מועמדים ומועמדות לתואר בבן-גוריון להבין טוב יותר את הסביבה הגיאופוליטית שבה אנחנו חיים, את הנסיבות שהביאו להשתלשלות האירועים וכן את מקורות החוסן של החברה הישראלית בתקופה קשה זו. בעקבות כך, נרשמה עלייה משמעותית בתחומים רלוונטיים: צמיחה של 114% בביקוש ללימודי סוציולוגיה ואנתרופולוגיה וזינוק של 73 אחוזים במתעניינים בלימודי המזרח התיכון.
תחומים נוספים במדעי הרוח והחברה שזוכים לפופולריות בעיני המועמדים לאוניברסיטת בן-גוריון בנגב הם תוכנית הלימודים באומנויות, שקיבלה חיזוק עם פתיחת חטיבה חדשה במוזיקה, והמגמה החדשה בלימודי ארכיאולוגיה דיגיטלית שעושה שימוש בטכנולוגיות מידע גיאוגרפיות (GIS) ותיעוד תלת ממדי.
מקצועות הלימוד מעולמות התוכן של התעשיות הביטחוניות זוכים אף הם לעדנה באוניברסיטת בן-גוריון בנגב. מדובר במקצועות ליבה של טכנולוגיות רבות, מתעשיית השבבים והמוליכים למחצה, ועד לפיתוחי טכנולוגיה חדשה הדורשת חומרים עמידים, מתקדמים וחדשניים. עלייה משמעותית נרשמה בביקוש להנדסה ביו-רפואית עם זינוק של כ-50% בביקוש, מה שמלמד על התגייסות של המהנדסים לפיתוח פתרונות רפואיים.
שנת הלימודים הקרובה בבן-גוריון תעמוד בסימן התרחבות בהיקף הפעילות המחקרית וחידושים בתחומי ההוראה והקורסים
שני תחומי ליבה של מדעי הטבע, בדגש על מדעי הים, יילמדו במסגרת תוכנית ראשונה מסוגה שתעניק לבוגריה שני תארים נפרדים - במדעי כדור הארץ והסביבה, ובמדעי החיים במסלול ביולוגיה וביוטכנולוגיה ימית. התוכנית לביוטכנולוגיה ימית נפתחה בקמפוס האוניברסיטה בבאר שבע, בליווי המרכז הימי החדש באשקלון המסונף לבן-גוריון, והכוונה היא להעתיק אותה באופן מלא לקמפוס אילת.
במקביל, במהלך מפתיע ומעורר השראה רתמו בבן-גוריון את אוצרות הספרות העברית למאבק בשינויי האקלים. נשמע מעט מופרך, אך זה לגמרי אמיתי. למען קידום המהלך הוקם מרכז חדש למדעי הרוח הסביבתיים המשלב בין תחומי הקיימות והסביבה ותחומי הרוח והחברה. שיתוף פעולה בין התוכנית ללימודי מדינת ישראל והמחלקה לתקשורת הוליד את המסלול החדש לדיפלומטיה ציבורית.
נתונים מעודדים נרשמו בשנת הלימודים תשפ"ד, כאשר בסיומה הוענקו תארים ל-608 דוקטורים חדשים, מתוכם 226 בוגרי בית הספר לרפואה של אוניברסיטת בן-גוריון. ד"ר אליי חוגג גולן, מניצולות טבח ה-7 באוקטובר, הייתה אחת ממקבלות התואר. "כשהתעוררתי מהתרדמת, הבנתי עד כמה חבריי ללימודים דאגו לי וסייעו למשפחתי לאורך כל התקופה הזאת", היא נזכרת." הם עדות חיה לעוצמה שלנו, למארג האנושי הייחודי שנוצר בבית הספר לרפואה ומבוסס על ערבות הדדית ועל ערך אחד משותף לכולנו – בחירת החיים".