מהמעבדה לסטארטאפ: דוקטורנטים הופכים מחקר אקדמי לסטארטאפים
דוקטורנטים משקיעים שנים ארוכות במחקר מעמיק, מפתחים רעיונות פורצי דרך ומגיעים לתוצאות מרשימות. אך ברוב המקרים, תגליות אלו נשארות בגבולות האקדמיה ואינן פורצות לתעשייה או לשוק המסחרי. האתגר במעבר הזה הוא עצום – שינוי תפיסתי, ניצול הזדמנויות ומציאת הדרך להפוך רעיון מחקרי למיזם שיש לו ערך אמיתי בעולם.
ההצלחה לא נולדת בן רגע; היא דורשת חזון, סבלנות והתמדה. דווקא בשל כך, השנה בלטו במיוחד הישגיהם של שישה פוסט-דוקטורנטים מאוניברסיטת בן-גוריון בנגב, שזכו להשתתף בתוכנית 'פוסט-דוק יזמי' של משרד המדע, החדשנות והטכנולוגיה. במסגרת התוכנית, הם קיבלו מלגה בסך 100,000 שקלים שהפכה עבורם את החלום למציאות והעניקה להם את ההזדמנות להוציא את הרעיונות שלהם אל העולם.
תוכנית "פוסט-דוק יזמי" יצאה לדרך בשנה שעברה ומציעה לדוקטורנטים מצטיינים בתחומי המדעים, ההנדסה והרפואה הזדמנות להמשיך את מחקריהם לשנה נוספת – אך לא סתם שנה, אלא שנה שבה הם הופכים את הממצאים האקדמיים שלהם למיזם עסקי ממשי.
לשנה השנייה בתוכנית נבחרו 14 דוקטורנטים, מהם שישה מאוניברסיטת בן-גוריון בנגב. המיזמים הציגו פתרונות יצירתיים וחדשניים מבחינה מדעית שהינם פורצי דרך בתחומי הפארמה, המדיקל, האנרגיה והביו-קונברג'נס. כך למשל, מיזם בו אף מלאכותי מבוסס ננו-חלקיקים יכול לזהות זיהומים חיידקיים במזון בזמן קצר ולהפוך את הדרך שבה אנו מבטיחים את בטיחות המזון שלנו, מיזם הרובוט הכירורגי, שמסוגל לנוע באופן אוטונומי בתוך המעי ולבצע פרוצדורות כירורגיות מדויקות. נוסף על כך, נחשפו רעיונות מעוררי השראה כמו: מערכת חכמה לזיהוי כאב והתאמת מינון משככי כאבים, וכן משחה חדשנית המבוססת על יוגורט המקדמת ריפוי יעיל ומהיר של פצעים.
בסיום התוכנית ניתנה הזדמנות למלגאים היזמים להציג את המיזמים שלהם אל מול נציגי רשות החדשנות, מובילי חממות גדולים בארץ, ומול שרת החדשנות, המדע והטכנולוגיה, ח"כ גילה גמליאל. זו הייתה הזדמנות משמעותית לחשוף את הרעיונות והמיזמים בפני שותפים פוטנציאליים וליצור קשרים שיאפשרו להמשיך ולפתח את המיזמים.
תמונה מתוך המפגש עם שרת החדשנות, המדע והטכנולוגיה, ח"כ גילה גמליאל. קרדיט: משרד החדשנות המדע והטכנולוגיה
"ההזדמנות להמשיך את המחקר שלי במסגרת תוכנית הפוסט-דוק היזמי נתנה לי את הכלים לפתח אותו לעסק אמיתי", שיתף ד"ר ניצן שאולוף, מהמחלקה לכימיה באוניברסיטת בן-גוריון בנגב. "לא רק שיכולתי לבצע את ההתאמות הנדרשות לשווקים רלוונטיים, אלא גם הצלחתי לגייס השקעה עסקית ראשונית שתסייע לנו להמשיך ולהפוך את המיזם הזה למציאות".
במהלך השנה, הפוסט-דוקטורנטים לקחו חלק פעיל בתוכנית מיוחדת של מרכז היזמות באוניברסיטת בן-גוריון, והשתתפו בקורס 'יזמות מעשית' של האקסלרטור .Oazis הקורס מקנה מיומנויות וכלים פרקטיים המאפשרים להניע את המחקר אל עולם היזמות העסקית.
![תמונה מתוך מפגש במרכז היזמות 360 באוניברסיטת בן-גוריון בנגב. קרדיט: יזמות 360](/media/sjekjydk/מפגש-דמו-דיי_קרדיט-יזמות-360-אוניברסיטת-בן-גוריון.jpg?rmode=max&width=697&height=400)
דניאל וייל, מנהל האקסלרטור Oazis, התייחס לתהליך שעברו המשתתפים: "הסטודנטים הגיעו עם רעיונות מבוססים על מחקר פורץ דרך, אבל הייתה חסרה להם ההכרות וההבנה עם המנגנונים שהופכים מחקר פורץ דרך להצלחה עסקית. התהליך שלנו פתח להם דלת לעולם חדש לגמרי. הם למדו איך לבחון את הפוטנציאל העסקי של הרעיונות שלהם, לפתח חשיבה יזמית ולבנות תוכנית פעולה שתהפוך את המחקר למוצר ממשי".
אבי רווה, מנהל התוכנית מטעם משרד המדע, החדשנות והטכנולוגיה, ציין את הישגי השנה הנוכחית ואמר: "השנה יצאנו עם תוצרים מרשימים שמראים איך מדע יכול להיות מנוע לצמיחה כלכלית וחדשנות טכנולוגית. הסטודנטים עברו דרך ארוכה ומאתגרת, ולא רק שיצרו מוצרים עם פוטנציאל לשנות תחומים שונים, אלא גם הצליחו ליצור קשרים עם שותפים עסקיים פוטנציאליים ולהגשים את החלום להפוך רעיונות למציאות. מדובר בהזדמנות יוצאת דופן שמאפשרת לדוקטורנטים לשלב בין אקדמיה ליזמות".
תוכנית "פוסט-דוק יזמי" היא חלק מהמאמץ המתמשך של משרד המדע ושותפיו לקדם את תחום החדשנות בישראל ולעודד את הדור הצעיר להוביל את תעשיית ההייטק והפיתוחים המהפכניים של העתיד. בשנה הקרובה צפויים להצטרף סטודנטים מצטיינים נוספים, כאשר כל אחד מהם עשוי להיות המיזם הבא שיביא לשינוי בתעשיית הבריאות, האנרגיה והטכנולוגיה.