מקצוע ההוראה הוא מקצוע מאתגר במיוחד, ומורים זקוקים לבסיס ידע מקצועי רחב ואיתן על מנת להגשים מגוון רחב של מטרות חינוכיות. לכן, פיתוח של בסיס ידע מקצועי למורים עשוי לשפר את הישגי מערכת החינוך בישראל ובמקביל גם לתרום לביסוס מקצוע ההוראה ולשיפור מעמד המורה. אולם מה טיבו של ידע מקצועי, ומניין הוא מגיע? בעבר, רווחה התפיסה לפיה ניתן לחלק בצורה פשוטה-יחסית בין חוקרים ואנשי פיתוח שמייצרים ידע מקצועי, לבין אנשי המקצוע (במקרה הזה מורים) שצורכים ומיישמים אותו. אולם כיום יש רבים שמערערים על הבחנה זו וטוענים שמורות ומורים מחזיקים בידע מקצועי רב שראוי לנסח ולהפיץ בקנה מידה רחב.
בשנה"ל תשפ"ה הושק פרויקט "מורות פורצות דרך" במסגרת שותפות בין המרכז לחקר הפדגוגיה – שותפויות אקדמיה-שדה, לבין רשת חינוך "עתיד," אשר מנהלת 67 מוסדות חינוך, בהם לומדות מעל ל-31,000 תלמידות ותלמידים. מטרת הפרויקט היא להניח את התשתית לפיתוח והפצה של ידע מקצועי בקרב ציבור המורות והמורים, באמצעות פעילות מקבילה בשלושה צירים: המשגה, מחקר, ופיתוח.
השנה, אשר מהווה שנת פיילוט, הצטרפו שלושה מורים מובילים, שכבר מפעילים יוזמה פורצת דרך אשר מגלמת באופן מובלע ידע מקצועי יקר-ערך. לאורך השנה מלווים אנשי צוות המרכז לחקר הפדגוגיה את המורים הללו, במטרה לסייע להם בתהליך שבמסגרתו הידע המובלע הופך למפורש ובר-הפצה. תהליך זה כולל עיון מעמיק בתיאוריות רלוונטיות, איסוף וניתוח של נתונים אמפיריים, ושיפור היוזמה הקיימת באמצעות עיצוב רכיבים חדשים או טיוב רכיבים קיימים