המרכז לחקר הפדגוגיה, שותפויות אקדמיה-שדה
מאגר הידע

חיפוש

חיפוש

מורות פורצות דרך

ליווי של מורות ומורים יוצאי דופן בדרך לאיגוד, ביסוס, המשגת, והפצת המתדולוגיות החינוכיות שפיתחו

מקצוע ההוראה הוא מקצוע מאתגר במיוחד, ומורים זקוקים לבסיס ידע מקצועי רחב ואיתן על מנת להגשים מגוון רחב של מטרות חינוכיות. לכן, פיתוח של בסיס ידע מקצועי למורים עשוי לשפר את הישגי מערכת החינוך בישראל ובמקביל גם לתרום לביסוס מקצוע ההוראה ולשיפור מעמד המורה. אולם מה טיבו של ידע מקצועי, ומניין הוא מגיע? בעבר, רווחה התפיסה לפיה ניתן לחלק בצורה פשוטה-יחסית בין חוקרים ואנשי פיתוח שמייצרים ידע מקצועי, לבין אנשי המקצוע (במקרה הזה מורים) שצורכים ומיישמים אותו. אולם כיום יש רבים שמערערים על הבחנה זו וטוענים שמורות ומורים מחזיקים בידע מקצועי רב שראוי לנסח ולהפיץ בקנה מידה רחב.

בשנה"ל תשפ"ה הושק פרויקט "מורות פורצות דרך" במסגרת שותפות בין המרכז לחקר הפדגוגיה – שותפויות אקדמיה-שדה, לבין רשת חינוך "עתיד," אשר מנהלת 67 מוסדות חינוך, בהם לומדות מעל ל-31,000 תלמידות ותלמידים. מטרת הפרויקט היא להניח את התשתית לפיתוח והפצה של ידע מקצועי בקרב ציבור המורות והמורים, באמצעות פעילות מקבילה בשלושה צירים: המשגה, מחקר, ופיתוח.

השנה, אשר מהווה שנת פיילוט, הצטרפו שלושה מורים מובילים, שכבר מפעילים יוזמה פורצת דרך אשר מגלמת באופן מובלע ידע מקצועי יקר-ערך. לאורך השנה מלווים אנשי צוות המרכז לחקר הפדגוגיה את המורים הללו, במטרה לסייע להם בתהליך שבמסגרתו הידע המובלע הופך למפורש ובר-הפצה. תהליך זה כולל עיון מעמיק בתיאוריות רלוונטיות, איסוף וניתוח של נתונים אמפיריים, ושיפור היוזמה הקיימת באמצעות עיצוב רכיבים חדשים או טיוב רכיבים קיימים

 

המורים והמורות פורצי הדרך

תלבושת בית ספר עתיד טכנולוגי לאומנויות קרית מוצקין
תיכון טכנלוגי קרית מוצקין
אינגה, מורה בתיכון טכנולוגי בקרית מוצקין, מפעילה מזה שנים יוזמה חינוכית במסגרת פרויקט "מחויבות אישית." במסגרת היוזמה, התלמידים – אשר לומדים בבית הספר מקצועות כמו אפייה וקוסמטיקה – פותחים את שערי בית הספר בפני חברי הקהילה ומספקים להם שירותים וסדנאות בחינם. כך למשל, מארחים התלמידים קבוצות של האגודה למלחמה בסרטן לסדנאות אפיה שהם מובילים, כדי לתמוך בחולות ולעודד אותן. כחלק מפרויקט מורות פורצות דרך, אינגה בוחנת כיצד הפרויקט שלה מתכתב עם תיאוריה של למידה אותנטית, והיא מתעתדת לטייב את היוזמה כך שחוויות הלמידה של התלמידים יהיו משמעותיים אפילו יותר. במקביל, היא שואפת להפיץ את עקרונות הפעולה שתגבש בקרב ציבור המורים הרחב.
תלבושת בית ספר עתיד טכנולוגי לאומנויות קרית מוצקין
תיכון טכנולוגי קרית מוצקין
משה, מורה בתיכון טכנולוגי בקרית מוצקין, פיתח שיטה חדשה לניהול אסיפות הורים. בניגוד למה שמקובל, בבית הספר של משה התלמידים נדרשים לקיים סדרת פגישות עם כלל המורים עוד לפני אסיפת ההורים, ולאסוף מהמורים משובים על ההישגים וההשתתפות לאורך המחצית. באסיפת ההורים עצמה, התלמידים הם שמציגים להורים ולמחנך הכיתה את מצבם החינוכי והלימודי, והם מעלים רעיונות לשיפור ונקודות לשימור. כדי לטייב את היוזמה, משה נעזר בתיאוריה של למידה דיאלוגית, והוא מבקש לחקור את מאפייני הדיאלוג השונים שבאים לידי ביטוי בפרויקט בכדי לזהות דרכים לטיובו, וגם כדי להמשיג את עקרונות הפעולה לפני שיופצו.
Screenshot 2025 03 02 133501
תיכון טכנולוגי ירכא
רודינה, מורה בתיכון טכנולוגי בירכא, מלווה מזה כמה שנים קבוצות של נוער מוסלמי ודרוזי במסעות לפולין שבהם לומדים התלמידים על שואת היהודים באירופה. מבחינת רודינה, מטרת המסע היא ליצור הבנה בקרב התלמידים על אודות הזהות היהודית-הישראלית וגם ליצור חיבורים בין נוער ערבי לנוער יהודי במהלך המסע. בכדי להכין את תלמידיה למסע לפולין, פיתחה רודינה תכנית לימודים ייחודית שמבוססת על תוכניות שפותחו לטובת נוער יהודי. במסגרת השתתפותה ב"מורות פורצות דרך," רודיינה מבקשת לכתוב ספר לימוד שניתן יהיה להפיץ בקרב מורות אחרות שמכינות נוער ערבי לקראת המסע לפולין, ומלוות אותו במסע. בתהליך זה מתבססת רודינה על מחקר גדול שנערך על ידי הראשות הארצית למדידה ולהערכה לפני כ-15 שנה, בקרב אלפי בני נוער יהודים, והיא מתאימה אותו לצרכים המיוחדים של תלמידים מוסלמים ודרוזים בישראל.

מלווים את בתי הספר

לוגו

איתן כהן

ד"ר, המרכז לחקר הפדגוגיה
לוגו

שירלי עופר

מנהלת שותפויות חינוכיות, המרכז לחקר הפדגוגיה

שותפים

רשת חינוך עתיד, המרכז לחקר הפדגוגיה - שותפויות אקדמיה-שדה.

Images (10)
LOGO 2 Removebg Preview