שבוע ה-:IPE חוויית למידה חדשנית וייחודית בהכשרת סטודנטים לרפואה
שבוע ה-:IPE חוויית למידה חדשנית וייחודית בהכשרת סטודנטים לרפואה
בעידן הרפואה המודרנית, שיתוף פעולה הדוק בין אנשי מקצוע שונים חיוני להבטחת טיפול רפואי איכותי ויעיל. מתוך ההבנה הזו, בית הספר לרפואה ע"ש ג'ויס וארווינג גולדמן השיק יוזמה חדשנית, ראשונה מסוגה בישראל - שבוע ה – IPE (אינטר-פרופסיונליזם) "הכר את המטפל מסביבך".
תכליתו העיקרי של השבוע היא להכין את הסטודנטים לרפואה לקראת התנסותם בסבבים הקליניים בשנה הרביעית, תוך מתן דגש על שיתוף פעולה עם מגוון אנשי מקצוע בתחום הבריאות. במסגרת התכנית, הסטודנטים יוצאים אל השטח, נחשפים מקרוב לעשייה הרב-תחומית בבתי החולים, ומתנסים בעבודה מעשית לצד אחיות, פיזיותרפיסטים, מרפאים בעיסוק וצוותים רפואיים נוספים.
כך למשל, נויה ורחלי, סטודנטיות לרפואה, סייעו לאחות דריה בטיפול במטופלת קשישה ובהמשך השתתפו בחלוקת תרופות. במקביל, אורי הצטרף לאשר הסניטר וסייע לו בהובלת מטופלת לניתוח, אמיר ליווה פיזיותרפיסטית בטיפולים לחולים בתהליך גמילה מהנשמה, ורונה עבדה לצד מרפא בעיסוק בתהליך שיקום של חיילים. החוויות הללו אפשרו להם להבין לעומק את תרומת כל אחד מהמטפלים למארג הטיפולי ולראות כיצד מתבצע שיתוף הפעולה בפועל.
"פרויקט חדשני זה, אותו יזמנו כפיילוט בבית החולים סורוקה, מייצג גישה מתקדמת, שונה מהותית מההכשרה הרפואית המסורתית. בעבר, סטודנטים לרפואה, סיעוד ופיזיותרפיה רכשו ידע על עבודת צוות רב-מקצועי במסגרת קורס משותף ותיאורטי בלבד, ללא היכרות מעשית עם סביבת העבודה האמיתית וללא ליווי של אנשי צוות מקצועיים. כעת, אנו מובילים מהפכה בהכשרת הסטודנטים, תוך שילוב חוויה מעשית ולימוד ישיר מהשטח" אומר סגן הדיקנית ומנהל בית הספר לרפואה ע"ש ג'ויס וארווינג גולדמן, פרופ' רועי קסוס.
"במציאות הרפואית של היום, מטופל ממוצע פוגש כ-7 אנשי צוות שונים כבר ביום הראשון לאשפוזו," מסביר ד"ר מיכאל גולחודד, מנהל שירות שיקום ילדים ורכז שבוע IPE. "כדי שהטיפול יהיה מיטבי, על הרופאים העתידיים להבין את תפקידיהם של כל אנשי המקצוע ולדעת לעבוד איתם בשיתוף פעולה מלא."
שבוע ה-IPE הינו חלק מתהליך רחב של עדכון תכנית הלימודים בבית הספר לרפואה ומהווה פריצת דרך בחינוך הרפואי . "המטרה שלנו היא להכשיר רופאים שמבינים את סביבת העבודה שלהם, יודעים לתקשר עם הצוותים הרב-מקצועיים ויכולים להשתלב ביעילות בטיפול במטופל," אומרת ד"ר מירי זקצר, המטולוגית ורכזת קורס ההכנה לסבבים קליניים.
"עם סיום השבוע האינטנסיבי, הסטודנטים התכנסו לסיכום משותף של החוויה ולשיתוף בתובנות שרכשו. רבים מהם הדגישו כי ההתנסות המעשית תרמה להם רבות, הן בפיתוח מיומנויות מקצועיות והן בהבנה מעמיקה יותר של הדינמיקה בצוות הרפואי. גם אנשי הצוות הרפואי שקלטו את הסטודנטים הביעו שביעות רצון מהמהלך, והביעו תקווה כי היוזמה תמשיך להתקיים גם בשנים הבאות.
בעקבות ההצלחה המרשימה, שבוע ה-IPE צפוי להתרחב ולהפוך לחלק בלתי נפרד מתכנית הלימודים בכל שנות הלימוד בבית הספר לרפואה. יוזמה זו מחזקת את מחויבותו של בית הספר להובלת החינוך הרפואי ולהכשרת דור חדש של רופאים בעלי הבנה מעמיקה של עבודת הצוות הרב-מקצועי. כך, מובטח כי בוגרי בית הספר יהיו מוכנים בצורה מיטבית להתמודד עם אתגרי הרפואה המודרנית, תוך עבודה שיתופית שמציבה את טובת המטופל במרכז.