ניתן לעכב את הזדקנות המוח ע"י תזונה נכונה
מעבר לתזונה ים תיכונית ירוקה משפיע לטובה גם על בריאות המוח, כך עולה ממחקר חדש שנערך באוניברסיטה. בניסוי קליני שנערך במשך 18 חודשים בקרב 100 משתתפים גילו החוקרים שעל כל ירידה באחוז של מדד מסת הגוף, יורד 'גיל המוח' בתשעה חודשים.
ממצאי המחקר פורסמו בכתב העת eLife.
'גיל המוח' הביולוגי של אדם אינו בהכרח משקף את גילו הכרונולוגי. חוקרים יכולים לחשב את גיל המוח הביולוגי באמצעות אלגוריתם המופעל על סריקות הדמיה מוחית (MRI), ובכך לבחון כיצד גורמים מסוימים, כגון אורח חיים, יכולים להשפיע על הזדקנות המוח. פרופ' גליה אבידן מהמחלקה לפסיכולוגיה, וד"ר גדעון לבקוב, לשעבר סטודנט לדוקטורט במחלקה למדעי הקוגניציה והמוח באוניברסיטת בן-גוריון בנגב ערכו מחקר משנה המבוסס על מחקר שהובילה פרופ' איריס שי מאוניברסיטת בן-גוריון בנגב, מבית הספר לבריאות הציבור בהרווארד ופרופסור לשם כבוד באוניברסיטת לייפציג, גרמניה, יחד עם הסטודנט שלה ד"ר אלון קפלן, ועמיתים מאוניברסיטאות הרווארד ולייפציג (המחקר התבסס על נתונים מקרב 300 משתתפים ופורסם בכתב העת The American Journal of Clinical Nutrition).
באמצעות שימוש בסריקות מוח שנאספו בתחילת המחקר ובסיומו, בחנו החוקרים את השפעת התערבות מבוקרת באורח החיים של אדם על הזדקנות המוח הביולוגית. כ-102 משתתפים שאובחנו כבעלי משקל יתר גויסו למחקר, רובם גברים בגיל ממוצע של 52. במשך שנה וחצי צרכו המשתתפים בקבוצת הניסוי תזונה ים תיכונית ירוקה שכללה צריכת 28 גרם אגוזי מלך מדי יום, שלוש עד ארבע כוסות תה ירוק ו-100 גרם שייק ירוק עשוי מנקאי (תוסף צמחי). כמו כן, הם התבקשו לצמצם באכילת בשר אדום וממתקים. הנשים שהשתתפו במחקר התבקשו לצרוך לא יותר מ-1,200 עד 1,400 קלוריות ביום, בעוד שגברים צרכו בין 1,500 ל-1,800 קלוריות ביום. במהלך המחקר תומרצו המשתתפים לבצע פעילות גופנית, כשבמסגרתו קיבלו מנוי חינמי לחדר כושר והועברו עבורם מפגשים חינוכיים המעודדים פעילות גופנית בעצימות בינונית. בנוסף הם התבקשו להשתתף באימוני אירובי והתנגדות באורך של כ-45-60 דקות במשך כשלוש עד ארבע פעמים בשבוע.
הנתונים שעלו מהמחקר הצביעו על כך שכ- 56.8 אחוזים מהמשתתפים שצרכו תזונה ים תיכונית ירוקה, היו בעלי גיל מוח נמוך מהצפוי בסוף המחקר. החוקרים הבחינו שכל ירידה של אחוז אחד במדד מסת הגוף (BMI) נמצאת בקורלציה יורדת של 'גיל המוח' בתשעה חודשים. קצב הזדקנות המוח היה קשור לשינויים במדדים ביולוגיים אחרים, כגון ירידה בשומן הכבד וייצור של אנזימי כבד מסוימים. עלייה בשומן הכבד וייצור של אנזימי כבד הודגמו בעבר כמשפיעים לרעה על בריאות המוח למשל במחלת אלצהיימר.
"התעודדנו לגלות שאפילו ירידה במשקל של 1% מספיקה כדי להשפיע על בריאות המוח ולהוביל לירידה של 9 חודשים בגיל המוח", אמרה פרופ' אבידן.
"המחקר שלנו מדגיש את החשיבות של אורח חיים בריא, כולל צריכה נמוכה יותר של מזון מעובד, ממתקים ומשקאות, בשמירה על בריאות המוח", אומר ד"ר לבקוב.
המחקר לא בחן האם הירידה בגיל המוח השפיעה על הקוגניציה של המשתתפים. החוקרים ציינו כי הממצאים מוגבלים בשל שיעור הגברים הגבוה בקרב המשתתפים והיעדר קבוצת ביקורת.
קבוצת המחקר כללה את: ענת יסקולקה מאיר, אהוד רינות, גל צבאן, הילה זליכה ופרופ' אילן שלף מאוניברסיטת בן-גוריון בנגב וכן מתיאס בלוהר, אוטה צ'גלרק, מיכאל סטומוול מאוניברסיטת לייפציג.
מחקר זה מומן על ידי מענקים מטעם קרן המחקר הגרמנית - (מספר פרויקט 209933838), קרן Rosetrees, מענק מטעם משרד הבריאות (87472511), מענק מטעם משרד המדע והטכנולוגיה (3-13604) וועד אגוזי המלך של קליפורניה.
אף אחד ממעניקי המימון לא לקח חלק בשום שלב בתכנון, ביצוע או ניתוח של המחקר, ולא הייתה להם גישה לתוצאות המחקר לפני הפרסום.