לראשונה בישראל: מגמת ארכיאולוגיה דיגיטלית – להביא את ה"אינדיאנה ג'ונס" שבך לחזית הטכנולוגיה
האוניברסיטה פותחת מגמת התמחות חדשה בלימודי התואר הראשון בארכיאולוגיה במחלקה למקרא, ארכיאולוגיה והמזרח הקדום. הלימודים במגמת "ארכיאולוגיה דיגיטלית" יעניקו לסטודנט.ית ידע תיאורטי לצד הכשרה מעשית בכלים הדיגיטליים החדשים ביותר בעולם הארכיאולוגיה המורכב.
ההתפתחות הטכנולוגית בעשורים האחרונים חשפה את עולם הארכיאולוגיה לכלים חדישים לאיסוף, תיעוד וניתוח של מידע ארכיאולוגי, מרמת הפריט הבודד ועד רמת האתר וסביבתו. מערכות מידע גיאוגרפי (GIS), חישה מרחוק, תיעוד תלת-ממדי ופוטוגרמטריה הם רק חלק מפיתוחי הטכנולוגיה המעמידים בפני הארכיאולוג.ית המודרני.ת אפשרויות חדשות ומרתקות.
מהי המגמה והמעבדה לארכיאולוגיה דיגיטלית?
המעבדה לארכיאולוגיה דיגיטלית (BGU_DARC) באוניברסיטה היא המעבדה הראשונה מסוגה בארץ, ועומדת בחוד החנית ביישומי GIS וחישה מרחוק בארכיאולוגיה, לצד התמחות בתיעוד תלת-ממדי בשטח. המעבדה מספקת מסגרת אידיאלית ללימוד תיאורטי ומעשי של הכלים החדשים והעמדת הדור הבא של ארכיאולוגים שיתמחו בניהול ותיעוד חפירה באמצעים דיגיטליים, יחד עם איסוף, ניתוח והצגת מידע דיגיטלי מרחבי.
יש עבודה בתחום הארכיאולוגיה הדיגיטלית?
רשות העתיקות, הגוף הממונה מטעם המדינה על שמירת עתיקות והמעסיקה העיקרית לארכיאולוגים בארץ, מקדמת אף היא את נושא התיעוד הדיגיטלי ומחפשת כל העת פתרונות חדשים לצד אנשי מקצוע מיומנים. בנוסף, שוק העבודה משווע לאנשי GIS וגיאואינפורמטיקה, כך שהלימודים במגמה יעמידו בפני הסטודנט.ית אפשרויות תעסוקה נוספות ומגוונות מלבד ארכיאולוגיה.
ד"ר מיכל בירקנפלד, ראש המעבדה לארכיאולוגיה דיגיטלית וחברת סגל במחלקה למקרא, ארכיאולוגיה והמזרח הקדום, אמרה עם פתיחת המגמה החדשה: "המהפכה הממוחשבת גרמה ללא פחות מרעידת אדמה בעולם המחקר הארכיאולוגי, והעתיד עוד לפנינו. אני רואה חשיבות עצומה בהנגשת הידע והטכנולוגיה החדישים האלו לדור הבא של חוקרות וחוקרים. תוכנית הלימודים החדשה לא רק תקנה כלים חדשים, אלא תפתח אפשרויות חדשות – במחקר, בהוראה ובשוק העבודה".
תלמידים.ות אשר יסיימו בהצלחה את לימודי התואר הראשון בארכיאולוגיה במגמת "ארכיאולוגיה דיגיטלית" יקבלו בנוסף לתעודת הבוגר.ת מסמך מטעם המחלקה שיציין כי סיימו בהצלחה את הדרישות לבוגר.ת מגמת "ארכיאולוגיה דיגיטלית".