בימת הרקטור: "כדי לשפר יציבות בקרב קשישים, צריך לצאת משיווי משקל" | פרופ' יצחק מלצר
מרצה:
פרופ' יצחק מלצר, המחלקה לפיזיותרפיה בפקולטה למדעי הבריאות באוניברסיטת בן-גוריון בנגב.
על ההרצאה:
נפילות בגיל השלישי הן בעיה עולמית שמעמיסה על מערכות הבריאות. פתרונות טכנולוגיים שפותחו באוניברסיטת בן-גוריון עשויים לצמצם את שכיחותן באופן דרמטי. במחקר שבוצע במעבדתנו נמצא שתוך אימונים בודדים ניתן להשיב את יכולת שיווי המשקל ולשפר אותה משמעותית.
נפילות בקרב קשישים זו אחת הבעיות המרכזיות של אוכלוסיית הגיל השלישי, שמעלה את אחוזי התמותה ומעמיסה על מערכות הבריאות ברחבי העולם. כתוצאה מהעלייה בתוחלת החיים, יותר ויותר אנשים בגיל השלישי מועדים לנפילות. בישראל כ-1,000 קשישים פוקדים מדי יום את המחלקות לרפואה דחופה עקב נפילה. ההשלכות חמורות והן עלולות לנוע בין פציעות למוות במקרים הקשים. מערכות טכנולוגיות שפותחו כבר לפני שנים באוניברסיטת בן-גוריון משפרות דרמטית את שיווי המשקל והפטנט נמכר כבר לבתי חולים רבים בעולם וגם בישראל.
כשליש מבני ה- 65 ומעלה יפלו לפחות פעם אחת בשנה, בגיל 80 השכיחות מזנקת כבר ל-50%. זהו מספר פנומנלי". במהלך ההרצאה שלי אסקור את תחום הנפילות בקרב אוכלוסיית הגיל השלישי שנחקר אצלי במעבדה כבר יותר מ-20 שנה. במהלך ההרצאה אספר על מחקר בן 3 שנים שסיימנו לאחרונה ביחד עם 8 מדינות ברחבי אירופה (מומן על ידי האיחוד האירופאי המשותף) עקבנו באופן צפוף אחר כ-2,500 קשישים בני 75 ומעלה, בין היתר התמקדנו בנפילות: איך הם נופלים, כמה, מה הסיבות, ואיפה.
מצאנו שאחוז הנפילות בקרב הקשישים היה 53% בשנה הראשונה, 44% בשנה השנייה, ו-45% בשנה השלישית. במחקר נמצא כי 8.5% סבלו משברים: חלק סבלו משבר בשורש כף היד כתוצאה מהושטת הידיים קדימה לשם בלימת הנפילה, וחלק סבלו משבר בעצם הירך הנגרם לרוב כתוצאה מנפילה הצידה. עוד מצאנו כי שכיחות הפציעות בקרב נשים הייתה גבוהה יותר מגברים בכ-30%. נמצא קשר ברור לאוסטאופורוזיס (דלדול עצם), כאשר לנשים במחקר הייתה שכיחות אוסטאופורוזיס גבוהה פי 2.5 מגברים.
במחקר גם אדבר על כיצד ניתן למנוע נפילות אמנה כמה שיטות אפקטיביות שמפחיתות בוודאות את מספר הנפילות הוא אימון שיווי משקל ועל מספר פתוחים טכנולוגיים שפותחו במעבדתי ובמעבדה של פרופ' שפירא (הנדסת מכונות) שביכולתם להפחית את מספר הנפילות בצורה דרמטית.