מה תרצו לחפש?

מה תרצו לחפש?

פאנל בנושא: שינוי משטרי - פוליסת ביטוח מפני קריסה עתידית?

הרצאה

המחלקה לפוליטיקה וממשל מזמינה את קהילת האוניברסיטה לדיון בתוכנות אלומות של המכון האסטרטגי לעתיד ישראל. במפגש, באירוח המחלקה לפוליטיקה וממשל, תוצג התוכנית על ידי פרופ' יוג'ין קנדל וייערך דיון בשאלות בסיסיות העולות מתוכנית זו.
06 ינואר 2025

בשנת 2023 השאלה המרכזית אשר הסעירה את החברה הישראלית באופן חסר תקדים הייתה: "האם ניתן לחיות יחד?" על הרקע הסוער של שאלה זאת היו כאלו שתהו האם מדינת ישראל בכלל תזכה לציין את שנת המאה ומה נדרש לעשות על מנת להבטיח את שגשוגה ואף את קיומה של ישראל בעתיד.

המלחמה הסיטה את השאלה הזאת ממרכז סדר היום הציבורי אבל שאלת האפשרות לחיים המשותפים והפוטנציאל לקריסה עתידית תמשיך להיות אקוטית גם בשנים הבאות. כמענה אפשרי לשאלה זאת  המכון האסטרטגי לעתיד ישראל, בהובלתו של פרופ' יוג'ין קנדל ורונן צור הציעו תוכנית לשינוי משטרי שביסודה מעבר לדגם של משטר פדראלי. לטענתם, שינוי זה הוא הכרחי על מנת לשמור על הדמוקרטיה אבל להוציא את מלחמת הערכים המפלגת מהפוליטיקה ברמה הלאומית ולמנוע את קריסתה הצפויה של ישראל.

במפגש, באירוח המחלקה לפוליטיקה וממשל, תוצג התוכנית על ידי פרופ' יוג'ין קנדל וייערך דיון בשאלות בסיסיות העולות מתוכנית זו.

מרצה:

פרופ' יוג'ין קנדל, פרופסור אמריטוס לכלכלה ומימון באוניברסיטה העברית, יו״ר Institute Futures Strategic Israel ויו"ר Israel R

מגיבים:

פרופ' דני פילק, המחלקה לפוליטיקה וממשל, אוניברסיטת בן-גוריון בנגב

ותלמידי ותלמידות המחלקה

רקע:

הקיטוב הפוליטי הגובר והחשש ממלחמת אזרחים הוביל ליוזמות שונות שמטרתן שינוי מבני של המשטר בישראל. המכון האסטרטגי לעתיד ישראל, בהובלתו של פרופ' יוג'ין קנדל ורונן צור הציעו תוכנית לשינוי משטרי. נקודת המוצא של השינוי המוצע הוא שהמבנה המשטרי הנוכחי מעודד ומנציח את הדפוסים ההרסניים שבהם מצויה מדינת ישראל, דפוסים שעשויים לסכן את עצם קיום המדינה בטווח הארוך ולהוביל לקריסתה. המבנה הקיים מעלה על נס את ה״ניצחון״ של צד אחד על הצד השני תוך דריסה של ערכים, זהות ושאיפה לגיטימית למרחב מחיה המתנהל בהלימה לערכים של כל קבוצה. כחלופה למצב הקיים מוצע לעשות שינוי משטרי מקיף- מעבר מהמשטר האונטירי והריכוזי הקיים למודל פדראלי מבוזר. כך, יהיה פיזור דרמטי של הכוח מהממשלה המרכזית למבני שלטון תת פדרליים (אלומות) תוך מתן אוטונומיה רחבה בנושאים ערכיים ובהתאמת החוקים הנוגעים לחיי היומיום לערכים שונים. שינוי זה יאפשר לשמור על הדמוקרטיה אבל להוציא את מלחמת הערכים המפלגת מהפוליטיקה ברמה הלאומית וימנע את קריסתה הצפויה של ישראל.