


אהוד אוחנה
המחקר שלנו
תקשורת מטבולית בבקרה וסנכרון ביואנרגטי וכמטרה לריפוי מחלות
תקשורת מטבולית ואימונומטבוליזם מתארים כיצד מטבוליטים משמשים להעברת מידע בין תאים ורקמות במטרה לבקר ולסנכרן תהליכים ביו-אנרגטיים ופיזיולוגיים בין תאי הגוף ואף במערכת החיסון.
אנו חוקרים את התפקיד המכריע של טרנספורטרים, ובמיוחד את משפחת SLC13, בתקשורת מטבולית, פיזיולוגיה ואימונומטבוליזם. אנו מתמקדים באופן שבו מטבוליטים כמו סוקסינט וציטרט, אשר אינם רק חלק ממעגל קרבס אלא גם משמשים כאיתותים חשובים, מועברים בין תאים. בנוסף, פיתחנו מולקולות חדשות ואסטרטגיות מהדור החדש לתכנות מחדש של תהליכים מטבוליים כטיפול לגידולים היפרפוליפרטיביים, מחלות מטבוליות, מחלות דלקתיות ועוד. המחקר שלנו מראה כיצד אקסומטבוליטים (מטבוליטים חוץ-תאיים של מעגל קרבס) משפיעים על תפקודים פיזיולוגיים חיוניים כמו ספיגה טרנס-אפיתליאלית, דלקת וביו-אנרגטיקה. לדוגמה, טרנספורטר הציטרט/סוקסינט בכבד (NaCT) מתאם עם טרנספורטרים אחרים לוויסות הומאוסטזיס של חומרים מזינים וביו-אנרגטיקה בכבד.
מעבר לכך, אנו מקשרים את הומאוסטזיס של סוקסינט וציטרט לוויסות לחץ הדם ותפקוד הכליה. מצאנו שטרנספורטרים אלו משפיעים על הפרשת סוקסינט ורמות רנין, מה שקשור ליתר לחץ דם ולאבני כליה. בתחום האימונומטבוליזם, גילינו את הסוקסינט כמטבוליט פרו-דלקתי. קליטתו למקרופאגים באמצעות טרנספורטרים תלויי נתרן מוגברת במצבי דלקת, כמו במחלות מעי דלקתיות (IBD), ומחמירה את המצב הדלקתי.
המחקר שלנו מתעמק גם במנגנונים המולקולריים השולטים בטרנספורטרים הללו, ומזהה דומיינים ספציפיים ואתרי קישור חיוניים לפעילותם ולוויסותם על ידי חלבונים אחרים. בסך הכל, עבודתנו מדגישה את התפקיד המרכזי של טרנספורטרים בוויסות תקשורת מטבולית, המשפיעה על מגוון רחב של תהליכים פיזיולוגיים ואשר בעלת חשיבות משמעותית בהקשר של אימונומטבוליזם ומחלות דלקתיות.

פרוייקטים
1. זיהוי מנגנונים מולקולריים ותאיים באמצעותם חלבוני טרנספורט שולטים בביואנרגטיקה תאית.
2. מיפוי רשתות גלובליות של תקשורת מטבולית בין תאים ורקמות ותפקידם בקרת תהליכים פיזיולוגיים בציר כבד-מח ובציר כבד-כליה.
3. פיתוח מולקולות ל״תכנות מחדש״ של תהליכים מטבוליים כטיפול למחלות מטבוליות (סכרת), מחלו דלקתיות (IBD) ולמיגור גידולים.
איפה הבוגרים שלנו

חדשות וכתבות
שיתופי פעולה ומענקים
מדי שנה מקבלים חוקרי האוניברסיטה כמה מהמענקים היוקרתיים בעולם. בשנה האחרונה התקבלו מענקים בסך 4 מיליון דולר, הנה טעימה קטנה מהם:




