מה תרצו לחפש?
מה תרצו לחפש?

בימת הספרייה - תחקיר משלה? על המחדל של השבעה באוקטובר וחדרי המלחמה הקדמיים בגזרת עזה

הרצאה

הרצאתה של פרופ' אילת הראל
09 יוני 2025

המלחמה שפרצה ב-7 באוקטובר היא תולדה של מחדל צבאי ומדיני. הממשלה והצבא לא קראו את המפה נכון ולא העריכו נכון את היכולות של חמאס. תצפיתניות וסמלות מבצעים בחדרי מלחמה קדמיים קראו את המפה היטב, אך למרות דיווחיהן והתרעותיהן, לא נעשה שינוי במדיניות. במתקפת הפתע היו אבדות רבות. ביניהן נהרגו ונפצעו חיילות, שוטרות וחברות בכיתות הכוננות של היישובים. נשים רבות במסיבת הטבע נובה, ביישובי העוטף ובמקומות נוספים בגזרה הותקפו מינית. במקביל, נשים מילאו (ועדיין ממלאות) במלחמה זו תפקיד פעיל בהגנה על אזרחים: בכיתות הכוננות, במשטרת ישראל, במג"ב ובצבא – בחיל האוויר, חיל הים, חיל השריון, חיל הגנת הגבולות, יחידת החילוץ וההצלה ועוד.

הרצאה זו תעסוק במאמרה האחרון של פרופ' הראל שעוסק בתחושת היכולות והסוכנות של נשים חיילות והתפקיד של נשים במערך ההגנה של המדינה (ולא בהכרח נשים כזקוקות להגנה) ובמשמעויות הכרוכות בכך, תוך התייחסות למחקר שלה אודות נשים תומכות לחימה בחדרי המלחמה הקדמיים. חיילות נעשו משתתפות משמעותיות במרחב הלחימה מעצם הצבתן בחדרי מלחמה בחזית. אף שאינן לוחמות חוד, הן משתתפות במלחמה באופן פעיל, יש להן חלק בשמירה על ביטחון המדינה ואזרחיה ועל ביטחונם של חבריהן לנשק, והן אחראיות לפגיעה ב"אחר". הצבתן של נשים בחמ"לים הממוקמים באזורי עימות מערער תפיסות מסורתיות של ביטחון, לחימה ותפקידי מגדר. בהמשך, ההרצאה תפרוש ממצאים מהתיעוד שביצעה הראל עם שתי שותפות, סביונה רוטלוי ושיר דפנה-תקוע, אשר תר אחר מערך הנסיבות שבו חלק מהחיילות ששירתו במוצבים של חמ"לי התצפית הקדמיים בגזרת עזה במלחמה זו לא זכו להגנה הראויה; עשרות מהן נהרגו, אחרות נפצעו ושבע נחטפו והתרעותיהן לא הביאו לשינוי הנדרש והכנה למלחמה. בהרצאה יוצגו נרטיבים של תומכות לחימה מחזית עזה על חוויותיהן בתפקיד ועל תפקודן ב-7 באוקטובר. הנרטיבים של חיילות המשרתות מאחורי הקלעים של המלחמה מספקים תובנות יקרות ערך בנוגע לאופן שבו נשים נעשות מגינות המופקדות על ביטחון העורף וביטחונם של החיילים הלוחמים בשטח ובאשר למחדלים החמורים שאירעו טרם מתקפת הפתע. העובדה שנשים עדיין לא לוקחות חלק פעיל ומשמעותי בקבלת ההחלטות המדיניות באשר למלחמה היא לא פחות משערורייתית.

 

 

פרופ' אילת הראל – היא פרופ' למדע המדינה, בתכנית לניהול וישוב סכסוכים והמחלקה לפוליטיקה וממשל. היא מכהנת כמשנה לדיקאנית בפקולטה למדעי הרוח והחברה באוניברסיטת בן-גוריון בנגב, ayeleths@bgu.ac.il