כל מה שצריך לדעת על תואר שני באוניברסיטת בן-גוריון בנגב
השאלות מתרבות במיוחד אם למדתם במחלקה אחרת או במוסד אחר.
לפניכם מדריך קצר שיעזור לכם להתמצא:
המדריך לעולם הלימודים המתקדמים בבן-גוריון
לפני הכול והכי חשוב – אנחנו פה בשביל ללמוד ולחקור. למי פונים בשאלות בנושאי תחומי המחקר במחלקה, תוכניות לימודים בפקולטה, דרישות קבלה וקורסי השלמה?
מה לגבי המלגות, אפשרות לשלב את הלימודים עם הקריירה שלכם או אפילו לברר לגבי האפשרות להתגורר במתחם המגורים לתלמידי מחקר של האוניברסיטה?
הסתכלו ברשימה המחולקת לפי פקולטות:
הפקולטה לניהול:
רוצים לקבל מענה לשאלות האקדמיות? הכתובת לפנייה היא לממונות על המנהל במחלקת הלימודים בה אתם מתעניינים. ניתן לאתר את פרטי הקשר שלהן באתר המחלקה הספציפית.
הפקולטה למדעי הבריאות:
- רוצים לדעת עוד על תחומי המחקר באחת ממחלקות הפקולטה, על תוכנית הלימודים, על שילוב לימודים ועבודה או להסתייע באיתור מנחה מקרב חברי הסגל של הפקולטה? פרופ' אלי בית ינאי ישמח לסייע: bye@bgu.ac.il
- רוצים לברר לגבי דרישות קבלה ללימודי תואר שני, אילו קורסי השלמה תדרשו לעשות (אם בכלל) ולגבי מלגות? אנא פנו ללובה רפאלובסקי: luba@bgu.ac.il
הפקולטה למדעי הרוח והחברה:
יש לכם שאלות על דרישות הקבלה למחלקות, על קורסי השלמה, על מלגות לתלמידי הפקולטה, על תחומי המחקר במחלקה בה אתם מתעניינים, על תוכנית הלימודים, על האפשרות לשלב לימודים ועבודה וכמובן לקבל סיוע באיתור מנחה? אתם מוזמנים לפנות ליו"ר ועדת מוסמכים ו/או לרכזת לענייני סטודנטים במחלקה הספציפית בה אתם מתעניינים. תוכלו למצוא את פרטי הקשר שלהם באתר המחלקתי.
הפקולטה למדעי ההנדסה:
- אינספור תחומים וחוקרים מובילים - רוצים עזרה להבין מה הכי מתאים לכם? מזמינים אתכם להתייעץ איתנו בכל בכל שאלה או תהייה לגבי לימודים מתקדמים או מחקר בפקולטה למדעי ההנדסה: eng.graduate@bgu.ac.il
- יש לכם שאלות לגבי דרישות הקבלה למחלקות ותוכניות הלימודים בפקולטה? אנא פנו למוקד המידע והרישום של האוניברסיטה בטלפון 08-6461600 או במייל rishum@bgu.ac.il
- סיוע באיתור מנחה: ידעתם שסטודנטים שמתקבלים ללימודי תואר שני בפקולטה למדעי ההנדסה צריכים לבחור מנחה עד תום הסמסטר הראשון ללימודים? מה שאומר שיש לכם זמן להכיר את המחלקה ואת חברי הסגל. מעבר לכך, כמעט כל מחלקה מקיימת יום אוריינטציה לסטודנטים חדשים במהלך הסמסטר הראשון בו חברי סגל המחלקה מציגים את תחומי המחקר שלהם ולכם יהיה יותר קל להבין עם מי תרצו ליצור קשר אחר כך כדי לברר את האפשרות להנחייה אצל חבר הסגל הרלוונטי מבחינתכם.
- רוצים לברר לגבי אילו קורסי השלמה תידרשו לעשות (אם בכלל)? לצערנו לא ניתן לדעת לפני שתגישו בקשה להרשמה. כל תיק של מועמד נידון בנפרד וקורסי ההשלמה נקבעים בהתאם לתחום הלימודים, ציוני התואר ואפילו ציוני קורסים מסוימים בתואר הראשון שלכם.
- מידע לגבי מלגות (מלגות קיום ושכר לימוד), אנא פנו לממונה על המנהל במחלקה הרלוונטית – תוכלו למצוא את פרטי הקשר באתר המחלקתי. שאלות לגבי מלגות אחרות תוכלו לפנות לדיקאנט הסטודנטים למדור סיוע כלכלי.
- רוצים לברר לגבי תחומי מחקר במחלקה? תוכלו למצוא את תחומי המחקר בשנתון של כל מחלקה וגם באופן מרוכז באתר הפקולטה למדעי ההנדסה, תחת מבזקים.
- גם מידע לגבי תוכנית הלימודים מופיע בשנתון המחלקה/היחידה באתר הפקולטה למדעי ההנדסה.
הפקולטה למדעי הטבע
בפקולטה למדעי הטבע הפנייה נעשית במחלקה בה אתם מתעניינים, בהתאם לנושא אותו תרצו לברר – ראו פירוט בטבלה
עבודת המחקר (תזה) המוגשת בסוף לימודי התואר השני, היא רכיב שמתווסף לתוכנית הלימודים של המחלקה ונכללת בחישוב הנק"ז לתואר. כמות הנק"ז הניתנת לעבודת תזה משתנה בין המחלקות השונות ונעה בין 4-8 נק"ז (בהתאם להיקף).
- קביעת המנחה: יש לקבל הסכמה של חבר/ת סגל מהמחלקה או ממחלקות רלוונטיות אחרות להנחייה. לאחר קבלת ההסכמה יש לדווח באמצעות טופס מקוון את פרטי המנחה ונושא המחקר. יש לבצע שלב זה עד תום הסמסטר הראשון ללימודים.
- הגשת הצעת מחקר: מסמך בהיקף של 4-6 עמודים בהתאם לדרישות המחלקה הכולל את הפרטים הבאים: פרטים אישיים של התלמיד, שמות המנחים, נושא המחקר בעברית ובאנגלית, רקע מדעי, מטרת המחקר, שיטות לביצוע המחקר ורשימת מקורות. את הצעת המחקר יש להגיש עד תום סמסטר שני ללימודים (ולא יאוחר מההרשמה לקורסים של הסמסטר השלישי) באמצעות טופס מקוון.
- הגשת עבודת גמר: בתום סיום חובות תכנית הלימודים, ולא יאוחר מתום 4 סמסטרים ללימודים, יש להגיש את עבודת הגמר למזכירות לימודי מוסמכים. העבודה תוגש כשהיא חתומה על ידי התלמיד, מנחה/ים ויושב ראש ועדת מוסמכים מחלקתית. כללי ההגשה, מספר העותקים ואפן הכריכה משתנים בין המחלקות השונות ומומלץ לבדוק זאת מול מזכירות המחלקה.
מסלול הכולל צבירת נקודות זכות לתואר בקורסים. כמות הנקודות משתנה בהתאם למחלקה.
מסלול זה אפשרי במחלקות מסוימות, בעוד בחלק מהמחלקות קיים רק מסלול מחקרי הכולל עבודת גמר.
מרבית המחלקות מאפשרות קבלה לתואר מוסמך גם למי שלא למד תואר ראשון בתחום. במקרים אלו יוצעו למועמד או המועמדת קורסי השלמה של ידע בסיסי שחיוני ללימודים מתקדמים בתוכנית אליה הוא מעוניין להתקבל.
בדרך-כלל מדובר בקורסי מבוא מתואר ראשון כאשר המשך הלימודים בתוכנית מותנה במעבר קורסים אלו. קורסים אלה אינם נכללים בשקלול הנק"ז לתואר השני, ולעיתים יידרש יום לימודים נוסף בשביל להשלימם. בחלק מהמחלקות יש אפשרות להשלים את קורסי ההשלמה במקביל ללימודים בשנה א' בתואר השני ובחלק מהמחלקות ישנה דרישה לשנת השלמות לפני תחילת לימודי התואר השני.
ישנן שלוש אפשרויות ללימודים ומחקר לקראת הדוקטורט (Ph.D):
- מסלול רגיל: בדרך-כלל מסלול של 4 שנים לאחר סיום התואר השני. במידת הצורך יוכל התלמיד לפנות לוועדת תלמידי המחקר ולהאריך את תקופת המחקר.
- מסלול משולב: תלמיד לתואר שני הנמצא בשלב מתקדם של מחקרו וניתן להרחיב את עבודת המחקר שלו לעבודת דוקטורט. משך הלימוד במסלול זה הוא 4 שנים.
- מסלול ישיר: מיועד לתלמידים מצטיינים אשר סיימו לימודי תואר ראשון. מסלול זה מאפשר הרשמה ללימודים לקראת דוקטורט ללא הרשמה לתואר שני. במסגרת המסלול הישיר, ישלים התלמיד את מכסת הקורסים הנדרשת לתואר שני ושלישי ויבצע מחקר כנדרש בדוקטורט. משך הלימודים הינו 5 שנים.
בית הספר ללימודי מחקר מתקדמים ע"ש קרייטמן אחראי על כל תלמידי הדוקטורט באוניברסיטת בן-גוריון בנגב, החל מתהליך הרישום וכלה בהענקת התואר למסיימים.
שנת הלימודים האקדמית מתחילה אחרי סוכות. ניתן למצוא תאריכים מדויקים, לוח חופשות וחגים בלוח השנה האקדמי.
הרשמה לקורסים נעשית כחודש לפני תחילת הסמסטר. ניתן לבדוק תאריכים מדויקים לפי מחלקות.
אפשרויות המימון לתואר שני משתנות בין המחלקות השונות. ישנן מחלקות שמציעות כיסוי מלא או חלקי של שכר הלימוד, מלגת קיום או שכר בעבור העסקה במחלקה כעוזרי הוראה במשרות תרגול שונות. ישנן גם מחלקות שמשלבות אפשרויות אלו.
היקף המלגה נמדד במנות. שווי מנת מלגה לתואר שני = 351 ש"ח כאשר סכום ההעברה לסטודנט נתון להחלטת המחלקה או המנחה (לדוגמה, 3 מנות בחודש= 3X351 לחודש). בנוסף, ישנה אפשרות לקבלת תשלום ממענקי המחקר של חברי הסגל או לקבל ממלגות מקרנות חיצוניות.
עוד בנושא מלגות ניתן למצוא באתר המזכירות האקדמית.
ימי הלימוד משתנים בין המחלקות השונות. ישנן מחלקות בהן יום הלימודים מרוכז ליום אחד בשבוע כך שניתן לשלב עבודה תוך כדי הלימודים. במקביל, ישנם מסלולים שכוללים התנסות מעשית ולכן יתקיימו במשך 2-5 ימי לימודים בשבוע. מנגד, ישנם תארים, בעיקר מחקריים, שמחייבים התמקדות בלעדית בעבודה האקדמית ולא מאפשרים עבודה במקביל ללימודים.
בצמוד לאוניברסיטה נבנה מתחם מגורים ייחודי שמיועד לתלמידי מחקר וסגל בכיר. המתחם עוצב ותוכנן כך שיענה על כלל הצרכים של הסטודנטים ומשפחותיהם, תוך שימת דגש על אווירה סטודנטיאלית, לצד חיי חברה וקהילה מגוונים וכמובן - עמידה בתקנים של בנייה ירוקה.