מה תרצו לחפש?

מה תרצו לחפש?

section-bottom

ד"ר טל גולן

המחלקה למדעי הקוגניציה והמוח - הפקולטה למדעי הרוח והחברה

 

ד"ר טל גולן | צילום: דני מכליס
ד"ר טל גולן | צילום: דני מכליס

החיים שלי לפני אב"ג:

נולדתי וגדלתי בכפר סבא, את התארים הראשון, השני והשלישי עשיתי באוניברסיטה העברית בירושלים. אחרי שסיימתי דוקטורט במדעי המוח במסלול לחישוביות עצבית, עשיתי פוסט-דוק במכון צוקרמן למדעי המוח של אוניברסיטת קולומביה בניו יורק.

למה דווקא אב"ג?

המחקר שלי ממוקם בתפר שבין אינטליגנציה מלאכותית וקוגניציה אנושית. רב-התחומיות של המחלקה למדעי הקוגניציה והמוח ושל בית הספר למדעי המוח והקוגניציה באב״ג, מייצרת הקשרים מפרים עבורי ועבור קבוצת המחקר שלי, ומאפשרת שיתופי פעולה נרחבים עם חוקרים משני הצדדים – מוח וקוגניציה מצד אחד, ולמידת מכונה מצד שני.

מה אני חוקר?

המהפכה בתחום הלמידה העמוקה נותנת לנו כלים חדשים להבין את המוח. לראשונה, אנחנו יכולים לממש תיאוריות במדעי המוח ובפסיכולוגיה קוגניטיבית כאלגוריתמים: רשתות נוירונים מלאכותיות שאנחנו יכולים להריץ במחשב ולהשוות את פעולתן – כמותית ואיכותית – אל מול התנהגות אנושית.
אנחנו יכולים אפילו לפתוח את הקופסה ולהשוות בין ״הבפנים״ של הרשתות האלה ובין האותות שאנחנו יכולים לרשום ממוחות אנושיים באמצעות דימות מוחי. במחקר שלי, אני מפתח שיטות חדשות להשוואה בין תפקודים קוגניטיביים, כגון תפיסה חזותית בבני אדם וברשתות, עורך ניסויים שמשווים ישירות בין המערכת הטבעית (המוח האנושי) לבין המערכות המלאכותיות, ומנסה לשפר את המערכות המלאכותיות כך שיהוו מודל טוב יותר של האופן שבו אנחנו חושבים ופועלים.

תובנה שלי מתחום המחקר שלי:

אחת השאלות המרכזיות, גם במדעי המוח וגם בבינה מלאכותית, היא מה מטלת הלמידה שעומדת מאחורי התנהגות אינטליגנטית. כאשר תינוק מתפתח, מה המוח שלו מנסה ללמוד לעשות? אחת התשובות האפשריות שהולכת ומסתמנת בשנים האחרונות היא, שהמוח מנסה לבנות מודל גנרטיבי של העולם. כלומר, המוח מנסה לבנות דגם פנימי של הגורמים החיצוניים שמותירים את רישומם על החושים שלנו. נראה שהמוח אף מנסה לחזות איך הגורמים האלה יפעלו בעתיד. כמו כל רעיון טוב כמעט, זהו רעיון ישן – הוא נהגה כבר במאה ה-19. אבל רק עכשיו אנחנו מתחילים להיות מסוגלים לבנות מכונות שמממשות אותו, ולהשוות את פעולתן לבני אדם.

משהו שלא כתוב ב-CV שלי:

אני מנסה תמיד להשאיר זמן לספר טוב, גם אחרי שעות של קריאת מאמרים. 

בקיצור נמרץ:

  • רכב או רכבת? רכבת, כמובן, טביעת רגל פחמנית קטנה פי 5.
  • שיחת טלפון או הודעת טקסט? מה שתרצו, רק בבקשה אל תשאירו לי הודעה קולית בוואטסאפ!
  • מתוק או מלוח? בפוסט-דוק בניו יורק למדתי: למה לא שניהם?
  • פייסבוק או טוויטר? ברור שטוויטר. נתראה שם! talgolanneuro@

לחברי וחברות הסגל החדשים בשנת תשפ"ד >>