אחד מ-100: מדען מאוניברסיטת בן-גוריון בנגב נבחר לרשימת 100 המשפיעים בתחום הפוטוניקה לשנת 2024

פוטוניקה הוא תחום מדעי וטכנולוגי המשותף להנדסת חשמל ולפיזיקה, ועוסק בחלקיקי אור - פוטונים, יחסי הגומלין שלהם עם חומרים והתקנים שקשורים בכך. זו השנה השנייה בה אנשי מחקר ותעשייה מכל העולם נבחרים לרשימת המשפיעים והתורמים לתחום. בתוך רשימת מאה המשפיעים לשנת 2024 נבחר פרופ' איברהים עבדולחלים מהיחידה להנדסת אלקטרואופטיקה ופוטוניקה ובית הספר להנדסת חשמל באוניברסיטת בן-גוריון בנגב.

בנוסף לתרומתו המחקרית, פרופ' עבדולחלים השתלב בתעשייה הישראלית כפיזיקאי בכיר, בחברות כמו ק.ל.א ונובה העוסקות בפיתוח שיטות ומערכות אופטיות לבקרה על תהליכי ייצור בתעשיית המיקרואלקטרוניקה. בהמשך הקים את חברת ההזנק 'פוטוניקסיס' יחד עם בנו, ד"ר הישאם, חברה המתמחה בפיתוח התקנים אופטיים לחישה כימית וביולוגית מבוססי פלסמוניקה.

פרופ' עבדולחלים הוא מחבר שותף של שני ספרים, פרסם עם שותפיו מעל 250 מאמרים שהתפרסמו בכתבי-עת ואף רשום כממציא של יותר מ- 20 פטנטים בתחומי המחקר שלו, כמו: מיקרוסקופ תלת מימדי מהיר, מצלמה לאורכי גל ארוכים מפיקסל יחיד, ביוחיישן אופטי, מערכת דימות ספקטרו-פולארימטרית, שיטה לא חודרנית לגילוי סרטן, חלון חכם חוסך אנרגיה,  מסנן מתכוונן לצילום ספקטראלי מהיר, התקן ששולט בקיטוב של אור לבן, שיטת מדידת ננו-רוחב של שער הטרנזיזטור במהלך ייצור שבבים ננו-אלקטרוניים ועוד.

" זוהי גאווה עצומה עבורי להשתלב ברשימה מכובדת של פעילים ותורמים לתחום הפוטוניקה", אמר פרופ' עבדולחלים. "אני מקווה שפעילותי ומחקריי יהוו מקור לפיתוח ויצירה שיסייעו בתחומי הרפואה, הסביבה, המדע והתעשייה גם בשנים הבאות".

פרופ' אברהים עבדולחלים. צילום: אלבום פרטי
100 המשפיעים והתורמים בתחום הפוטוניקה לשנת 2024 נבחרו בהתאם לקריטריונים כמו: חדשנות, פריצת גבולות, חשיבה מחוץ לקופסה, וכן אנשי מפתח הנמצאים בחוד החנית של תעשיית האלקטרואופטיקה והפוטוניקה.  במונח פוטוניקה משתמשים היום לתאר כל מה שקשור בפוטונים ואינטראקציה שלהם עם החומר וההתקנים שקשורים בכך כמו לייזרים, מקורות אור, מיקרוסקופים אופטיים מודרניים, גלאים, מצלמות, תאים סולאריים, מכשירי מדידה אופטיים ועוד. פרופ' איברהים עבדולחלים מהיחידה להנדסת אלקטרואופטיקה ופוטוניקה באוניברסיטת בן-גוריון בנגב, מפתח ובונה מכשירים ומערכות ליישומים רפואיים, סביבתיים ותעשייתיים. הוא כיהן כראש היחידה בין השנים 2007–2015, עומד בראש קבוצת מחקר המתרכזת בהתקני גבישים נוזליים, ננופוטוניקה, דימות אנטרפרומטרי, הדמיה ספקטרו-פולארימטרית ושימושיה בתחומים כמו: גילוי סרטן עור ופיתוח חיישנים מבוססי ננו- פלסמוניקה ואף הנחה עשרות תלמידי מחקר ומשתלמים רבים מרחבי העולם. בין השנים 2011 עד 2019 פרופ' עבדולחלים כיהן גם כמדען בכיר אורח באוניברסיטה הטכנולוגית נאניאנג אשר בסינגפור. בנוסף לתרומתו המחקרית, פרופ' עבדולחלים השתלב בתעשייה הישראלית כפיזיקאי בכיר, בחברות כמו ק.ל.א ונובה העוסקות בפיתוח שיטות ומערכות אופטיות