המרכז לחקר המרת דת ומפגשים בין-דתיים (CSoC) החל כפרוייקט ICORE שהוקדש לחקר המרת דת. בשנת 2018, בזכות תמיכתה של קרן מרכוס, הפך למרכז פקולטי המשמש מוקד לחקר דתות באב"ג, ומאגד חברי סגל ממדעי הרוח והחברה, פוסטדוקטורנטים ודוקטורנטים המתעניינים בתחום החשוב והמגוון הזה. המרכז תומך בעמיתים במתחילת דרכם האקדמית באמצעות מלגות, ומקיים סמינרים וקבוצות קריאה שבועיים, סדנאות כתיבה, אירועי השקות ספרים, סיורים לימודיים וכנסים בינלאומיים ומארח חוקרות וחוקרים מאוניברסיטאות מובילות בארץ ובעולם.
המרכז לחקר המרת דת ומפגשים בין-דתיים מספק מסגרת אנליטית לבחינת נושאים פוליטיים, חברתיים, דתיים ומשפטיים; גבולות קהילתיים ודתיים; מעבר של ידע; ומספק יכולת להשוות את תהליך ההמרה לאורך תקופות זמן ארוכות ובין אזורים גיאוגרפיים שונים. השאלות שעולות שופכות אור גם על תפקידה של הדת בעולם המודרני, כמו גם על היחסים בין מערכות אמונה לבין מבני חוק וחברה בעידן של זהויות מעורבות ושל חברות רב-תרבותיות. להלן נושאי המחקר שמתחלפים כל שנה:
- תשפ"ז: חיי הדת בתחילת האלף השלישי
- תשפ"ו: מחלוקות ופילוגים פנים-דתיים
- תשפ"ה: דת וטראומה
- תשפ"ד: דת ופוליטיקה
- תשפ"ג: דת והסביבה הטבעית
- תשפ"ב: פריפריה ומרכז בדתות האברהמיות
- תשפ"א: דת ותרבות חומרית
- התש"פ: אלימות והצדקתה בדתות האברהמיות
המרכז גאה לטפח עשרות פוסט-דוקטורנטים ומועמדים לדוקטורט ישראלים ובינלאומיים, לא רק עם מלגות, אלא גם עם אווירה אינטלקטואלית מעוררת והזדמנויות ליזמות אקדמית ושיתופי פעולה בינלאומיים. חלק מעמיתינו כבר השיגו תפקידים במסלולי קביעות (העברית, למשל), מלגות בתוכניות פוסט-דוקטורט יוקרתיות (בהרווארד, ייל ופן, למשל), מועמדויות לפרסים יוקרתיים ופרסום מאמרים ומונוגרפיות בעיתונות אקדמית מובילה.
חוקרים ומוסדות שותפים:
חקר הדתות האברהמיות – הקבוצה המדעית שנוהלה עד ל-2018 ע"י פרופ' חיים היימס מאוניברסיטת בן-גוריון בנגב, כללה שיתוף פעולה עם חוקרים מאוניברסיטת בן-גוריון בנגב, אוניברסיטת בר-אילן, האוניברסיטה העברית בירושלים, האוניברסיטה הפתוחה ואוניברסיטת חיפה.
פרופ' אפרים שהם-שטיינר לקח על עצמו לנהל את המרכז כשנהיה משויך לאוניברסיטת בן-גוריון בנגב עד ל-2021, ומאז מנהלת את המרכז פרופ' דניאלה טלמון-הלר.