אודות הפקולטה למדעי הבריאות
הפקולטה למדעי הבריאות, אשר הוקמה בשנת 1974, חרתה על דגלה מצוינות בהוראה ובהכשרה של רופאים ושל עובדי מקצועות הרפואה ומצוינות במחקר הרפואי על כל גווניו. הפקולטה שמה לה למטרה לחנך את תלמידיה לראות את החולה בהיבט הרחב של חולי ובריאות – בהקשר המשפחתי, התרבותי והחברתי שלו, וכן לשפר את שירותי הרפואה ואת רמת בריאותם של תושבי הנגב.
ייחודה של הפקולטה
ייחודה של הפקולטה בזיקתה הקהילתית, הבאה לידי ביטוי בשיטת בחירת התלמידים המתבססת על ראיון אישי עם העומדים בתנאי מועמדות בסיסיים. מטרת הריאיון: איתור מועמדים בעלי תכונות סגוליות, תפיסת עולם וניסיון עבר המתאימים לרוח הפקולטה. תכניות הלימודים שמות דגש על התפיסה הביו-פסיכו-סוציאלית ועל מעורבות הסטודנטים בפרויקטים הקשורים בבריאות הקהילה, החל בייזומם ובתכנונם וכלה בהפעלתם בשטח.
במשך השנים תרמה הפקולטה רבות לשיפור שירותי הבריאות בנגב על-ידי העלאת הרמה המקצועית והאקדמית של מרפאות הקהילה, הקמת שירותים חדשים, בניית תכניות לקידום בריאות, למניעת מחלות ולהגברת זמינותם ונגישותם של השירותים השונים. יחד עם משרד הבריאות יצרה הפקולטה מערכת ענפה של תכניות חינוך לבריאות במגזר הבדואי, בעיקר בנושאי מחלות זיהומיות, מחלות תורשתיות, מומים מולדים ותאונות בית, תחומים בעייתיים במיוחד במגזר זה המאופיין ברמה סוציו-אקונומית נמוכה ובנישואי קירבה רבים.
תחומי המחקר בפקולטה רבים ומגוונים: מדעי היסוד בתחומי פיזיולוגיה, וירולוגיה, מורפולוגיה, אימונולוגיה ומיקרוביולוגיה, פרמקולוגיה, ביוכימיה וגנטיקה עוסקים בהיבטים שונים – בסיסיים ויישומיים – של הרפואה. היקף גיוסי הכספים מקרנות תחרותיות והפרסומים המדעיים של חוקרים ממדעי היסוד הינם מהגבוהים באוניברסיטה. איכות המחקר בתחומים שונים כמו חקר הסרטן, חקר סכרת, חקר המוח, חקר מחלות זיהומיות ועוד היא ברמה בינלאומית.
מחקרים בתחומי אפידמיולוגיה, בריאות הציבור, סוציולוגיה של הבריאות וניהול מערכות בריאות הינם נדבך מרכזי של המחקר בפקולטה וכוללים שיתופי פעולה אזוריים (עד לאחרונה עם הרשות הפלשתינאית) ובינלאומית. מרכזי חינוך ומחקר ייחודיים בתחום הזקנה והביו-אתיקה משלימים קשת של פעילויות בהיבט הרחב של הרפואה, המאפיינת את התפישה הכוללנית של בריאות וחולי שבבסיסה של הפקולטה.