מה תרצו לחפש?

מה תרצו לחפש?

section-bottom

פרופ' נועם גולדברג

המחלקה להנדסת תעשייה וניהול, הפקולטה למדעי ההנדסה

פרופ' נועם גולדברג | צילום: דני מכליס

החיים שלי לפני אב"ג:
נולדתי בשיקגו, ארה"ב, עלינו לארץ וגדלתי בבאר-שבע ובעומר, לפני המעבר של משפחתי חזרה לארה"ב, שם סיימתי תיכון ברוקוויל מרילנד. את לימודי התואר הראשון במנהל עסקים ומדעי המחשב למדתי באוניברסיטת יורק ובאוניברסיטת טורנטו (בטורונטו קנדה). את התואר השני עשיתי באוניברסיטת תל אביב, בתחום של חקר ביצועים, ואת התואר השלישי עשיתי באוניברסיטת ראטגרס בניו ג'רזי, ארה"ב. לאחר מכן עשיתי פוסט-דוק בטכניון, פוסט-דוק נוסף במכון הלאומי ארגון (בניהול אוניברסיטת שיקגו עבור משרד האנרגיה האמריקאי), ולאחר מכן באוניברסיטת קרנגי מלון בפיטסבורג, פנסילבניה. יותר מאוחר עבדתי כמרצה ומרצה בכיר באוניברסיטת בר-אילן, וחצי שנה כפרופ' חבר אורח באוניברסיטת ראטגרס.

למה דווקא אב"ג? 
משך אותי לעבור לפקולטה למדעי ההנדסה. זו גם קצת סגירת מעגל לחזור לדרום ולאב"ג, ממנה יש לי כמה זיכרונות ילדות. 

מה אני חוקר?
אני עוסק בשיטות אופטימיזציה, עם דגש מיוחד על שיטות אופטימיזציה תחת תנאי אי-ודאות ואופטימיזציה למציאת פתרונות דלילים (sparse optimization). ביישומי אופטימיזציה לחישוב מודלים סטטיסטיים (כגון רגרסיה למשל) ולמידת מכונה, משמעותם של פתרונות דלילים היא היכולת למצוא הסברים פשוטים לתופעות מורכבות או לא מובנות, על-ידי מספר מועט של גורמים.

שיתופי פעולה מרגשים כוללים עבודה משותפת עם רופאים, למשל עם אונקולוגים באופטימיזציה לתכנון הקרנות של גידולים. זהו תחום שבו יש צורך בשיטות מתקדמות לאופטימיזציה לפתרון של בעיות עם הרבה מאוד משתנים ואילוצים, ותחת תנאי אי-ודאות (למשל של התנאים הביולוגיים שמשפיעים על האפקטיביות של הקרינה ו/או תזוזה של מטופלים במשך הטיפול). 

תובנה שלי מתחום המחקר שלי: 
לא לוותר על האפשרות לשלב בין עבודה תיאורטית ויישומים. באופן כללי, ישנו אתגר משמעותי בהגדרת בעיה, כך שיהיה בה שילוב של עניין חישובי תיאורטי, יחד עם עניין מצד העוסקים ביישומים. זה מאוד מספק כאשר מוצאים דרך לשלב את הדברים.

משהו שלא כתוב ב-CV שלי:
זמן הפנאי שלי בדרך כלל מוקדש לבילוי עם המשפחה. השיגעונות האישיים שלי כוללים קפה וחומוס איכותיים. גם יין. אני מסוגל לנסוע מרחקים אחרי המלצה לחומוס, יקב או אפילו קפה טוב (בעצם רק כשאין מגבלות זמן - קורה פחות בשנים האחרונות).

מקור השראה:
אגון בלס והביוגרפיה שלו "Will to freedom". הוא היה חוקר מוביל באופטימיזציה מתמטית (ספציפית תכנות בשלמים), שהשלים את הדוקטורט והתחיל את הקרירה האקדמית בגיל 45, אחרי שנמנע ממנו ללמוד באוניברסיטה בזמן השואה. במלחמת העולם הוא נמלט ממעצר והצטרף לפרטיזנים. לאחר מכן הייתה לו קריירה פוליטית קצרה במפלגה הקומוניסטית ברומניה. בעקבותיה, הוא הואשם בבגידה ונשלח על-ידי השלטון הקומוניסטי למאסר ממושך. בזמן המאסר הוא למד בעצמו מתמטיקה והשלים לאחר מכן שתי עבודות דוקטורט במתמטיקה ובכלכלה. 

כשאהיה גדול... 
בילדות, מגיל מסוים, חשבתי שאהיה "איש עסקים" או מנהל השקעות. משבר רפואי בשלב ההתבגרות העיר את תשומת ליבי לחשיבות של מחקר מדעי.

אם לא הייתי חוקר, הייתי עוסק ב...
כנראה בהנדסת מערכות תקשורת/מערכות מידע – תחום שבו עסקתי מספר שנים לפני לימודי הדוקטורט.

"לא לוותר על האפשרות לשלב בין עבודה תיאורטית ויישומים." | צילום: דני מכליס

בקיצור נמרץ:

  • מאסטר שף או קופה ראשית? לצחוק זה חשוב, וגם אוכל, אבל אני מעדיף אוכל בתלת מימד. אז קופה ראשית.  
  • נסקפה או אספרסו? שאלה רטורית

 

הכירו את הסגל החדש לשנת 2024-2025 >>