מה תרצו לחפש?

מה תרצו לחפש?

section-bottom

ד"ר עינת וגר אטיאס

המחלקה לעבודה סוציאלית ע"ש שרלוט ב' וג'ק ג' שפיצר, הפקולטה למדעי הרוח והחברה

ד"ר עינת וגר אטיאס | צילום: דני מכליס

החיים שלי לפני אב"ג:
נולדתי וגדלתי בקריית גת. את התואר הראשון למדתי באוניברסיטת בן-גוריון ואת התואר השני באוניברסיטה העברית בירושלים, שניהם בעבודה סוציאלית. ללימודי התואר השלישי חזרתי לאוניברסיטת בן-גוריון בנגב, גם כן בעבודה סוציאלית. מאז שנת 2000, במקביל ללימודי ועיסוקי האקדמיים, אני עובדת בשדה העבודה הסוציאלית בתחום של נוער וצעירים במצבי סיכון, עם משפחות החיות בעוני, ובפיתוח תהליכי הדרכה מקצועית. החל מ-2012 אני מלמדת במחלקה לעבודה סוציאלית בבן-גוריון מגוון קורסים בתואר הבוגר והמוסמך.

למה דווקא אב"ג? 
הנגב היה מאז ומעולם הבית שלי, ואני גרה בו גם היום, במושב בנגב המערבי. כבר כילדה הצצתי בסקרנות מחלון המכונית הנוסעת על מבני הבטון של האוניברסיטה בכל נסיעה לבאר-שבע. הרעיון של אוניברסיטה שנטועה במדבר, בתוך אוכלוסיות ותרבויות מגוונות ועשירות, ומשלבת בין מצוינות אקדמית ובין מעורבות חברתית, משך והלהיב אותי. היה לי ברור שזה יהיה המקום שבו אלמד, ואם יהיה לי מזל אולי אפילו אעבוד בעתיד.

מה אני חוקרת? 
אני חוקרת את האופן שבו תפיסות ומיקומים אישיים-חברתיים (social positions) מעצבים את סוגי הפרקטיקות של עובדים סוציאליים בעבודתם עם בני נוער וצעירים מקבוצות מיעוט חברתיות (בני נוער יוצאי אתיופיה, בני נוער במצבי עוני, סיכון ונשירה). למרות השפעתם הרבה של התפיסות והמיקומים, כפי שעולה במחקר, תהליכים אלו לרוב שקופים גם לעובדים, ולעיתים פועלים בסתירה לכוונות היסוד המקוריות של אנשי המקצוע. הבנות אלו מחזקות את החשיבות של פיתוח תהליכי תודעה ורפלקטיביות ביקורתית, לצד ידע תיאורטי ופרקטי, כחלק מתהליכי הלמידה, ההכשרה והליווי של אנשי המקצוע. בשנים האחרונות אני חוקרת את נקודות הממשק הקיימות והפוטנציאליות בין טיפול לחינוך, כבסיס לזיהוי ופיתוח דרכי עבודה עם ילדים ומשפחות במצבי עוני והדרה במערכת החינוך.

לצד המחקר, אני רואה את ההוראה כחלק ניכר מתפיסת התפקיד והזהות המקצועית שלי. יש משהו בללוות אנשים בתהליכי למידה והתפתחות, שמאוד מסקרן אותי ואני אוהבת להתבונן בתהליכי הגילוי של הסטודנטיות את עולמות התוכן המקצועיים, ולא פחות מזה את אלו האישיים ואת הקשר בין השניים. אני עסוקה לא מעט ב"פדגוגיה של הידע" ובפיתוח תהליכי למידה והדרכה בעבודה סוציאלית. תהליכים שעסוקים לא רק במה החומר הנלמד, אלא גם במה הם היחסים המקדמים למידה, מה הסטודנטיות שומעות ולומדות דרך מסננים רגשיים וקוגניטיביים, דרך סגנונות למידה שונים ושלבים התפתחותיים מקצועיים.

החיבור בין למידה ומחקר אקדמי ובין הפרקטיקה הוא חלק מרכזי בתחום הידע של העבודה הסוציאלית, והוא בסיס ליצירת קהילה אקדמית-מקצועית, המשפיעה על השדה החברתי ומושפעת ממנו. חיבורים אלו הם המקור הפורה ביותר, לתפיסתי, לפיתוח ידע חדשני ורלוונטי, לרווחתן של אוכלוסיות הזקוקות לסיוע.

"הרעיון של אוניברסיטה שנטועה במדבר, בתוך אוכלוסיות ותרבויות מגוונות ועשירות, ומשלבת בין מצוינות אקדמית ובין מעורבות חברתית, משך והלהיב אותי." | צילום: דני מכליס

משהו שלא כתוב ב-CV שלי:
אני, בן זוגי ושלושת ילדי גרים במשק חקלאי, מגדלים זיתים באדמה הטובה של הנגב ומייצרים שמן זית משובח.

 

הכירו את הסגל החדש לשנת 2024-2025 >>